Dostupni linkovi

Konstituisano Sobranje Makedonije


Konstituisanje Sobranja Makedonije
Konstituisanje Sobranja Makedonije

Sobranje Makedonije u novom sastavu danas je konstituisano poslije verifikacije mandata poslanika, ali nije izabran predsjednik parlamenta.

Predsjednik devetog sastava Sobranja biće izabran naknadno, poslije praznika, kada se utvrdi ko ima parlamentarnu većinu za formiranje vlade.

Prvi put u istoriji nezavisne Makedonije, osnivačku sjednicu nije vodio najstariji poslanik, jer je predsednik prethodnog saziva i poslanik u novom, Trajko Veljanovski insistirao da vodi sjednicu, pozivajući se na izmjene Poslovnika iz 2013.

Novi sastav Sobranja Makedonije ima 120 poslanika, tri manje nego prethodni, jer nisi izabrani poslanici dijaspore zbog nedovoljnog odziva na vanrednim izborima 11. decembra.

Najviše poslanika u novom sastavu parlamenta ima VMRO DPMNE Nikole Gruevskog - 51, zatim SDSM Zorana Taeva - 49.

Preostalih 20 mjesta osvojile su albanske etničke partije.

Konstituisanjem parlamenta počeli su da teku rokovi po kojima predsjednik Makedonije ima 10 dana da povjeri mandat za formiranje vlade predstavniku stranke koja ima najviše poslanika.

Mandatar treba da u roku od 20 dana dostavi Sobranju program i predstavi članove vlade.

Konstituisano Sobranje MakedonijeUkoliko to ne uspije, ponavlja se postupak, tako što mandat dobija predstavnik stranke koja je druga po broju osvojenih mandata.

XS
SM
MD
LG