Dostupni linkovi

Povratak Karića nakon višegodišnjeg bekstva


Karić u Srbiji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Karić u Srbiji

Biznismen Bogoljub Karić, nekada vlasnik poslovne imperije u Srbiji nastale za vreme vladavine Slobodana Miloševića, vratio se u Beograd jedanaest godina posle bekstva iz zemlje. Karić je iz Minska došao privatnim avionom. Na aerodromu su ga dočekali članovi porodice i simpatizeri.

"Vraća vam se Bogoljub", rekao je Karić pošto je kročio među okupljene.

“Ja sam čovek kome je jedna vlast, samo zato što sam ušao u kampanju… Ne treba vlast nikome, jedan je bog! Ona pre svega treba da bude sluga narodu i ništa drugo. Ali, na žalost, mi tog slugu još nismo našli”, poručio je Karić okupljenima dok su mu skandirali “Bogoljub, Bogoljub”.

Kariću, inače i lideru političke partije Snaga Srbije koja je u koaliciji sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, pre neki dan ukinuta je međunarodna poternica, nakon što su u Srbiji obustavljeni pravosudni postupci protiv njega.

Aerodrom Nikola Tesla uoči dolaska Bogoljuba Karića
Aerodrom Nikola Tesla uoči dolaska Bogoljuba Karića

Dok on, njegova familija, partijske kolege i pristalice, Karića vide kao žrtvu politike, pojedini hroničari zbivanja u Srbiji poslednjih tridesetak godina upravo ga smatraju miljenikom vlasti.

Prva reakcija pravnika Bože Prelevića, nekadašnjeg koministra policije nakon petooktobarskih promena, na povratak Karića bila je po malo šaljiva.

„Pa sigurno je za novogodišnje veselje bio potreban neko ko zna da svira gitaru“, aludirao je Prelević na „rane radove“ jednog od najmoćnijih poslovnih ljudi regiona.

Braća Karić svoju ekonomsku imperiju počela su da grade u Peći sviranjem na kafanskim slavljima i svadbama u porodičnom orkestru „Plave zvezde“, uspon su nastavili krajem sedamdesetih osnivanjem jedne od prih privatnih firmi u staroj Jugoslaviji, a sve ostalo je istorija... Porodična, koja je postala i deo novije političke istorije Srbije.

Pa sigurno je za novogodišnje veselje bio potreban neko ko zna da svira gitaru: Prelević
Pa sigurno je za novogodišnje veselje bio potreban neko ko zna da svira gitaru: Prelević

„Ako iko ume da čita šta se ovde desilo, video je da čovek u Srbiji može da nagrabusi, ako je politički protivnik, ali da može da bude i zaštićen ako je politički miljenik. Dakle ovo nikakve veze sa vladavinom prava nema“, kaže Božo Prelević komentarišući povratak Bogoljuba Karića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog nedostatka dokaza obustavilo je istragu protiv Bogoljuba Karića povodom osnivanja njegove nekadašnje kompanije za mobilnu telefoniju Mobtel i omogućavanja preduzećima sa Kipra dobijanje deviznih kredita njegove Astra banke bez garancija. Nedavno je, zbog zastarelosti, protiv njega obustavljen i postupak zbog sumnje da je izvlačio novac iz Mobtela.

Ovaj epilog Pokret snaga Srbije smatra, kako je naveo u saopštenju, pobedom istine i pravde nakon političkog progona.

Doček Bogoljuba Karića na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu
Doček Bogoljuba Karića na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu

Jelisaveta Vasilić, iz Saveta za borbu protiv korupcije koji je proteklih godina uradio referat o sumnjama u poslovanje Karića, izjavila je za RSE da je Savet ovih dana od tužilaštva zatražio da objasni zašto ništa nije preduzelo.

„Uopšte ne želim da komentarišem gospodina Karića i njegovu krivicu, ako je ima. Mogu samo da komentarišem pravosuđe koje namerno dozvoli da predmeti zastare. Nije to prvi predmet, za koji je javnost bila zainteresovana, da pravosuđe dozvoli zastarevanje postupka. I tu nije kriv gospodin Karić. Činjenica da postoji ijedan predmet koji zastari govori da nikakve reforme u pravosuđu nisu izvršene“, rekla je Jelisaveta Vasilić.

Veze sa Miloševićem

Poslovna imperija Bogoljuba Karića doživela je zenit devedesetih, u vreme vladavine Slobodana Miloševića, osnovan je Mobtel koji je posle završio u vlasništvu države i naknadno prodat. Nakon političkog angažmana i kandidovanja na izborima dvehiljaditih, otišao je iz Srbije i razvio biznis u Rusiji i susednim zemljama.

Njegovog političkog protivnika Mlađana Dinkića, kog je Karić lično optužio za svoje nedaće, pravosuđe Srbije pre neki dan takođe je oslobodilo optužbi u sudskom postupku koji se vodio zbog zlopupotrebe položaja u slučaju "13 banaka“.

Bliskost sa vladajućom porodicom porodicom Milošević doprinela je rapidnom razvijanju Karićevih poslova u Srbiji koja je bila pod ekonomskim sankcijama. U takvim okolnostima posto je najuspešniji privrednih u zemlji i vlasnik Astra banke, najjače u državi. Tokom 1994. od vlasti je dobio pravo da osnuje privatnu kompaniju Mobtel, u kom je državni PTT imao 49 odsto, da bi mu krajem 2005. tadašnja valada oduzelа licencu zbog neisplаćenih dividendi držаvi devedesetih godinа i u svoje vlasništvo vratila 70 odsto kompanije, da bi ga već iduće godine prodala norveškom Telenoru za 1,5 milijardi evra.

Kako se navodi u izveštaju vladinog Saveta za borbu protiv korupcije iz aprila 2006, “može se zaključiti da je kompanija Mobtel osnovana uz ozbiljno kršenje zakona i da je poslovala u privilegovanim uslovima usled bliske veze sa režimom. Korišćenje političkih uticaja i patronata države radi sticanja profita nije prekinuto ni posle 2000. godine”, kaže se u izveštaju Saveta.

Takođe, pomenute 1994. Karići su osnovali BK televiziju. Uprkos prisnim odnosima sa Miloševićem, čak su i živeli u kućama jedan pored drugog u elitnom beogradskom naselju Dednje, tokom desetogodišnjeg perioda pre petooktobarskih promena 2000. su se i razilazili. Najviše tokom građanskih protesta 96. 97. godine, kada je BK Telekom praktično podržala građanske proteste opširnim izveštavanjem o zbivanjima koje su vladajući mediji ignorisali. Na stari kolosek se vratio pošto se politička kriza rešila, a Milošević ostao neuzdrman.

Kao i drugi moćni biznismeni, koji su često spremni da vide dalje od drugih, uspeo je da uspostavi i dobre kontakte sa opozicionim snagama. Nakon 5. oktobra pokušavao je da produbi te veze ali je na zid naišao u vreme vlade Vojislava Koštunice. Njegova predsednička kandidatura i rast popularnosti pokazali su da se Karićeva dominacija prelila u političke vode i tada se našao na udaru vlasti.

Kompanije njegove BK grupe platile su 70 miliona maraka, odnosno 35 miliona evra, na osnovu Zakona o ekstraprofitu, koji je trebalo da bude kompenzacija za privilegovane uslove poslovanja pod Miloševićem. Pritisak vlasti polovinom dvehiljaditih se pojačavao, njegova imperija topila se svetlosnom brzinom, televizija mu je ugašena, onda i BK Univerzitet prestaje sa radom. Pritisnut sa svih strana, Bogoljub Karić 2006. napustio je Srbiju. Uoči povratka, objavio je da je Koštuničina vlast pokušala da ga uništi.

“Upadali su redom, u Astra banku, Mobtel, BK Televiziju... Kordoni policije, duge cevi, civilna lica sa fantomkama. Na ulicu su isterali najbolje srpske stručnjake. Tu elitu sam godinama okupljao i stvarao, sve su želeli da unište,” poručio je Karić.

Po povratku u Srbiju, posle više od deset godina bekstva, obećao je da se više neće baviti politikom i da se neće kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima.

Postupak za oduzimanje nekretnina Kariću, pokrenut dvehiljaditih, do danas nije sproveden. Jedan od simbola bogatstva familije Karić, koje su rado prikazivali u javnosti, beli „ferari“ 599, sa istim brojem registarskih tablica, uz nešto jeftiniji Fiat 500, bili su jedine dve stvari koje su im zaplenjene po naredbi tužilaštva. Sada će im, po ukidanju svih postupaka, automobili biti vraćeni.

Spekulacije o povratku Bogoljuba Karića u Srbiju otvorene su u martu prošle godine, kada je dao više intervjua i otvoreno pohvalio vlast Aleksandra Vučića i izneo pohvale na račun predsednika Rusije Vladimira Putina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG