Dostupni linkovi

Tramp poručio Izraelu da bude jak


Donald Tramp
Donald Tramp

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp poručio je uoči govora državnog sekretara Džona Kerija o izraelsko-palestinskom sukobu da se ne može dopustiti da se Izrael "tretira s takvim prezirom i nepoštovanjem".

"Imali su velikog prijatelja u SAD, ali... ne više. Početak kraja bio je užasan sporazum s Iranom i sada ovo (UN)! Budi jak Izraelu, 20. januar se brzo približava", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

On je aludirao na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom, čemu se snažno protivio izraelski premijer Benjamin Netnjahu i na nedavnu rezoluciju u Savetu bezbednosti UN protiv jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Tramp je naveo da čini najbolje što može da "zanemari" ono što je nazvao "zapaljivim" izjavama i preprekama koje je postavio predsednik SAD Barak Obama.

"Mislio sam da će to biti glatka tranzicija, ali neće", naveo je Tramp.

Keri će danas predstaviti viziju Obamine administracije o sukobu između Izraela i Palestinaca, najavio je portparol Stejt departmenta Mark Toner. Keri će govori u 17 časova po srednjoevropskom vremenu.

XS
SM
MD
LG