Dostupni linkovi

Rezolucija o Siriji neprihvatljiva za Rusiju


Pomoćnik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Ribakov izjavio je danas da je nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o hemijskim napadima u Siriji, koja poziva na nove sankcije, neprihvatljiv za Moskvu. Nacrt rezolucije su podnele Velika Britanija i Francuska.

"Njihov nacrt rezolucije predviđa sankcije i kategorično je neprihvatljiv za nas. Upozoravamo ih da ne pokušavaju da stvore navijačke tenzije u Savetu bezbednosti UN, jer od toga neće biti ništa", rekao je Ribakov.

Ruski diplomata je naglasio da je potrebno boriti se protiv hemijskog oružja, umesto da se ovo pitanje koristi za politički pritisak na Damask.

"Rusija je ove godine predložila konvenciju o borbi protiv hemijskog i biološkog naoružanja", naveo je zamenik šefa ruske diplomatije.

Velika Britanija i Francuska podnele su Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije zbog navodnih hemijskih napada u Siriji, koje predviđaju nove sankcije za vladu u Damasku.

Nacrt rezolucije predviđa zabranu svim zemljama da snabdevaju Siriju helikopterima, za koje su istražitelji utvrdili da su korišćeni u hemijskim napadima.

Kako se navodi, nacrt rezolucije je usledilo posle istrage UN i organizacija za zabranu hemijskog oružja. Istraga je utvrdila da je sirijska vlada odgovorna za najmanje tri napada hlorom, dok je ID odgovorna bar za jedan napad sumpornim iperitom.

Zajedničku istragu su sprovele UN i međunarodna Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska žele uvođenje sankcija u Siriji, ali Rusija, najbliži saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, preispitivala je rezultate istrage.

XS
SM
MD
LG