Dostupni linkovi

Nije bilo deportacije iračke porodice iz Srbije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iz Ministarstva odbrane Srbije za RSE je rečeno da vojska i policija nisu deportovali porodicu iz Iraka.

Ovo je navedeno nakon što su pojedine humanitarne organizacije izrazile sumnju da su ovi ljudi prije deset dana bili žrtve nezakonite deportacije, poslije koje su se našli u šumi kod bugarske granice.

Tada je iz humanitarne organizacije “Info park” saopšteno da je sedmočlana porodica Kurda iz Iraka, čiji članovi su imali dokumenta za trodnevni boravak do eventualnog zahtjeva za azil, izvučena iz autobusa sa redovne linije na putu od Beograda ka prihvatnom centru u Bosilegradu, gdje su krenuli po preporuci nadležnih organa.

“Utvrđeno je da je sedmočlana porodica iz Iraka, nakon uobičajene provjere dokumenata i utvrđivanja podataka o njihovom krajnjem odredištu i smještaju, odbila pomoć Zajedničkih snaga i samostalno se uputila ka prihvatnom centru u Bosilegradu,” navelo je Ministarstvo odbrane.

Takođe se navodi da su kasnije, u toku noći, iz dežurne službe Policijske stanice Surdulica pripadnici Zajedničkih snaga obaviješteni da se kod sela Palja nalazi grupa migranata i da im je potrebna pomoć.

“Pretragom terena ekipa vojske i policije pronašla ih je u privremeno napuštenoj karauli. Doktori hitne pomoći pregledali su ih i konstatovali da su svi migranti zdravi,” navodi se u saopštenju i dodaje da su im Zajedničke snage, u saradnji sa nadležnim organima, organizovale bezbjedan prevoz do Prihvatnog centra u Preševu.

Saopšteno je i da vojska i policija rade u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima i navedeno da su pripadnici Zajedničkih snaga nedavno spasili osmočlanu porodicu migranata sa malom bebom, kao i migranta kod Zaječara kog je ujela zmija otrovnica.

XS
SM
MD
LG