Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskovski sud: U Ukrajini bio državni udar


Moskva

Sud u Moskvi prihvatio je tužbu bivšeg ukrajinskog poslanika Vladimira Olejnika u kojoj se smjena proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukovića proglašava državnim udarom, prenijela je ruska agencija Tass.

"Okolnosti su ubjedljivo dokazane brojnim činjenicima koje je prikupio sud. Te činjenice odražavaju otvoreno kršenje zakona Ukrajine što je dovelo do državnog udara", navodi se u presudi.

Sud je ocijenio da je dužnost ruskog pravosudnog sistema da procijeni događaje u Ukrajini.

U ocjeni suda se navodi da su SAD i Evropska unija podržale neustavni udar u Ukrajini što je dovelo do podjela u društvu i izbijanja oružanog sukoba.

Ruski sud je naveo i da je jedan od važnih činilaca u presudi bilo učešće naoružanih nacionalističkih organizacija u smjeni režima u Ukrajini.

Sud je naveo da je državni udar u Ukrajini bio osnova za aneksiju Krima i Sevastopolja Rusiji.

"U vezi s događajima u Ukrajini, stanovnici Krima i Sevastoplja, osjećajući duhovnu vezu s narodima Rusije, u skladu s međunarodnim pravom, su održali referendum o ujedinjenju s Rusijom", naveo je sud.

Janukovič je svrgnut u februaru 2014. poslije masovnih protesta zbog njegove odluke krajem 2013. da ne potpiše sporazum s EU.

Rusija je uz obrazloženje da štiti rusko stanovništvo od ukrajinskog nacionalizma, u martu anektirala poluostrvo Krim, a potom i podržala proruske pobunjenike u istočnim regionima u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG