Dostupni linkovi

Crnadak: Dodik nije dobio zvaničan poziv na inauguraciju Trampa


Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH
Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije dobio zvaničan poziv američke administracije da prisustvuje inauguraciji novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

"Dodik nema poziv od zvanične administracije. Jedini način da dobije zvanični poziv od administracije SAD je bio putem Ministarstva inostranih poslova BiH, što se nije desilo“, rekao je Crnadak za agenciju Beta.

Radio-televizija Republike Srpske objavila je u ponedjeljak poziv Dodiku na inauguracioni prijem u Vašingtonu, navodeći da je predsjednik RS "pokazao pozivnicu za inauguraciju Trumpa" koju je dobio 2. decembra.

U pozivu, koji je objavila RT RS na svom sajtu, na kome nema nikakvog memoranduma, Dodik se poziva da bude gost na prijemu koji će se povodom inauguracije Trampa održati 20. januara u hotelu Hajat ridžensi Kapitol Hil (Hyatt Regency Capitol Hill) u Vašingtonu.

"Posebno mi je drago što ću moći da vam uzvratim za gostoprimstvo koje ste vi pružili Liz i meni kada smo bili u Banjaluci tokom maja", navedeno je, izmedju ostalog, u pozivu na kome se ne vidi ko ga je potpisao.

Komentarišući taj poziv, ministar spoljnih poslova je kazao da se u objavljenom pozivu vidi da je to "poziv jednog od Dodikovih lobista, kojeg je on nedavno ugostio u Banjaluci zajedno sa suprugom".

"Vidljivo je da se taj događaj ne dešava na samoj inauguraciji, nego u jednom od vašingtonskih hotela", rekao je Crnadak.

U maju je u Banjaluci boravila grupa sadašnjih i bivši američkih kongresmena, koji su se satali s Dodikom, premijerkom RS Željkom Cvijanović i sadašnjim gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem.

Crnadak je ocenio da je Dodik prvobitno obelodanio informaciju o navodnom pozivu za inauguraciju na dan kada su u Banjaluci bili protesti sindikata, kako bi skrenuo pažnju javnosti s tog dogadjaja.

XS
SM
MD
LG