Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Po nalogu Tužiteljstva BiH uhapšene dvije osobe za zločine u Prijedoru


Masovna grobnica Tomašica u blizini Prijedora, ilustracija

Po nalogu Tužiteljstva BIH uhapšene su dvije osobe koje su pod istragom zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora i okolice, 1992. godine.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, u akciji policijskih djelatnika SIPA, na području Prijedora, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni, Milojica Boro, rođen 1962. godine u Prijedoru i Želislav Rivić, rođen 1954. godine u Banja Luci.

Oni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su u mjesecu julu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na stanovništvo nesrpske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, kao pripadnici Ljubijskog bataljona VRS, na području Prijedora, Hambarina, Ravske i Ljubije, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke, romske i hrvatske nacionalnosti na navedenom području.

Osumnjičeni su da su osobno i izravno, počinili ubistvo najmanje 19 žrtava, na nekoliko lokacija, na području navedenih mjesta.

Između ostalog, osumnjičeni se terete za ubistvo 9 osoba romske nacionalnosti, ubojstvo 9 osoba bošnjačke nacionalnosti i jedne žrtve hrvatske nacionalnosti koja je ubijena u mjestu Ravska.

Neke od žrtava ubijene su u prisustvu članova njihovih obitelji.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinjenim ubistvima počinili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, čime su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

XS
SM
MD
LG