Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina uvodi ekološki porez, izuzet ugljen-dioksid


U poslednjih šest dana u mnogim delovima Kine izdato crveno upozorenje zbog zagađenja vazduha

Kina, najveći svetski emiter štetnih gasova, donela je novi zakon o ekološkom porezu, ali će emisija ugljen-dioksida ponovo biti izuzeta iz njegove primene, prenela je danas agencija Frans pres.

Zakon o ekološkim porezima, koji najviše pogađa kompanije, usvojio je juče stalni komitet kineskog parlamenta, nekoliko dana posle talasa atmosferskog zagađenja zbog kojeg je u poslednjih šest dana u mnogim delovima Kine izdato crveno upozorenje.

Kako je prenela agencija Nova Kina, zakon će stupiti na snagu 1. januara 2018. godine i njime se za svaku jedinicu emisije štetnih gasova uvodi taksa od 1,2 juana, odnosno 0,16 evra, ali ugljen-dioksid, najveći uzročnik klimatskih promena, nije na listi oporezovanih zagađivača.

Zakon takođe uvodi porez za zagađenje voda od 1,4 juana, za pravljenje buke taksa će biti između 350 i 11.200 juana, dok će naknada za čvrsti otpad biti od pet do 1.000 juana.

Takse na lokalnom nivou mogu biti i do 10 puta veće, ali i manje u odnosu na zakonske ukoliko je emisija štetnih gasova ispod nacionalnih normi, navodi Nova Kina.

Zakonom nisu utvrdjene kazne za prekršioce.

Agencija Nova Kina takođe podseća da je porez na zagađenje, koji važi od 1979. godine, prošle godine u budžet doneo 2,4 milijarde evra, ali su pojedine lokalne vlasti iskoristile zakonske praznine da bi neke od velikih kompanija oslobodile obaveze plaćanja poreza.

Kina je u septembru ratifikovala Pariski sporazum o klimatskom promenama, zaključen u decembru prošle godine, kojim se predviđa smanjenje porasta globalne temperature na manje od dva stepena i stupio je na snagu početkom novembra.

XS
SM
MD
LG