Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Netanjahu: Kaznene mere protiv zemalja koje su podržale rezoluciju UN


Oni koji rade za nas će imati koristi, ali oni koji stoje protiv nas će izgubiti: Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je u nedelju da će "uraditi sve što je potrebno" da rezolucija protiv jevrejskih naselja koju je usvojio Savet bezbedosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN), ne nanese štetu Izraelu.

Netanjahu je već naredio nekoliko kaznenih mera protiv zemalja koje su podržale rezoluciju, a koju je on označio sramnom. On je na sednici vlade u nedelju rekao da Izrael razmatra "plan akcije" protiv UN, prenela je agencija AP.

Otkako je rezolucija usvojena, Izrael je pozvao svoje ambasadore iz Novog Zelanda i Senegale na konsultacije i otkazao posetu senegalskog ministra spoljnih poslova, planiranu za januar.

Te dve zemlje su zajedno sa Malezijom i Venecuelom tražile da se glasa o rezoluciji, nakon što je Egipat koji je sponzorisao povukao svoj predlog.

Netanjahu je u nedelju pozvao ambasadore zemalja članica SB, osim ambasadora SAD, da im lično izrazi protest zbog rezolucije iako je za mnoge od njih ne samo neradni dan, već i Božić.

Netanjahu je takođe obustavio svu pomoć Senegalu.

"Oni koji rade za nas će imati koristi, jer Izrael ima puno da ponudi nacijama sveta. Ali oni koji stoje protiv nas će izgubiti, jer će biti diplomatske i ekonomske cene za njihove akcije protiv Izraela", rekao je sinoć Netanjahu.

Poseta ukrajinskog premijera Vladimira Grojsmana je takođe otkazana, navodno u svetlu glasanja u UN.

Rezolucija u kojoj se osuđuju jevrejska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu usvojena je u petak pošto SAD nisu stavile veto, a ostalih 14 članica SB je podržalo taj dokument. U rezoluciji se navodi da naselja nisu legalna i da predstavljaju flagrantno kršenje medjunarodnog prava.

Netanjahu je ranije optužio predsednika SAD Baraka Obamu da je bio u dosluhu sa Palestincima protiv Izraela i očito je da su ionako hladni odnosi između dva lidera pali još niže.

Izraelski premijer je u nedelju ponovio na sednici vlade da na osnovu informacija koje su došle do Izraela nema sumnje da je Obamina administracija iza rezolucije, koordinisanja dokumenta i nastojanja da prođe.

To je, kako je rekao, u potpunosti suprotno tradicionalnoj politici SAD da se nameću uslovi Izraelu preko SB.

On je upozorio na moguće dodatne mere na međunarodnom planu u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom pre okončanja Obaminog mandata.

XS
SM
MD
LG