Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Japan ispunio obavezu plaćanja članarine Unesku


Vlada Japana odlučila je da ispuni obavezu plaćanja članarine Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko, koju je nedavno suspendovala u znak protesta zbog odluke tog tela da u registar svetske dokumentacione baštine uvrsti kineska dokumenta o masakru u Nankingu 1937. godine.

Prema rečima japanskog ministra spoljnih poslova Fumija Kišide, Tokio - koji je jedan od najvećih finansijera Uneska, uplatio je članarinu od 3,85 milijardi jena (31 milion evra), ali je zatražio ubrzanje procesa reformisanja registra radi veće transparentnosti rada Organizacije.

Lokalni mediji navode da japanske vlasti strahuju da bi neispunjavanje obaveze moglo ugroziti međunarodni ugled zemlje.

Sporna dokumenta uvršćena su prošle godine na listu svetske dokumentacione baštine, a Japan je tu odluku ocenio kao političku i suprotnu načelu neutralnosti svetske organizacije.

Tokio poriče tvrdnje Pekinga da su japanske trupe 1937. godine, tokom invazije na Nanking, tada glavni grad Kine, izvršile masakr nad stanovništvom.

Japanske vlasti tvrde da su se ubistva velikog broja civila, pljačke i drugi zločini dogodili, ali da je "teško utvrditi tačan broj žrtava", dok desničari tvrde da zločina nije ni bilo.

Sa druge strane, Kina navodi da je za šest nedelja invazije na Nanking ubijeno 300.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG