Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danas sahrana ruskog ambasadora ubijenog u Ankari


Oproštajna ceremonija od ubijenog ruskog ambasadora Andreja Karlova

U Moskvi je počela ceremonija oproštaja od ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, koga je u ponedeljak uveče ubio bivši turski policajac u Ankari, a održava se u holu glavne zgrade Ministarstva spoljnih poslova gde se nalazi kovčeg s njegovim posmrtnim ostacima.

Od ambasadora, čiji kovčeg okružuje počasna garda, najpre su se oprostili članovi njegove porodice i osoblje Ministarstva spoljnih poslova, a na komemoraciji se očekuje i prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Tas s.

U tom delu ruske prestonice pojačane su mere bezbednosti.

Vrhovni poglavar Ruske pravoslave crkve, patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril, u Hramu Hrista Spasitelja predvodiće liturgiju uoči sahrane koja će biti održana kasnije danas.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Putin zbog sahrane odložio za petak godišnju konferenciju za novinare, koja je trebalo da bude održana danas.

Ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova ubio je u ponedeljak uveče bivši turski policajac, 22-godišnji Mevlut Mert Altintaš koji je pre zločina uzviknuo "Alah je veliki" i "Ne zaboravite Alepo, ne zaboravite Siriju".

Peskov je rekao da je još preuranjeno reći ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora u Ankari, dok turske vlasti pominju imama Fetulaha Gulena kao mogućeg nalogodavca.

"Moskva smatra da je potrebno sačekati rezultate grupe istražitelja", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da ne treba prebrzo donositi zaključke.

Turska i Rusija formirale su zajedničku komisiju za istragu ubistva Karlova koji je usmrćen sa nekoliko hitaca ispaljenih u ledja, a 18 članova ruske delegacije došlo je u Ankaru kako bi učestvovalo u radu komisije.

Zvaničnici Rusije i Turske naveli su da ih ubistvo diplomate neće omesti u nastojanjima da poprave bilateralne odnose.

XS
SM
MD
LG