Dostupni linkovi

Djevojčica Bana iz Alepa kod Erdogana u Ankari


Bana Alabed sa turskim predsjednikom Recpom Tayyipom Erdoganom u predsjedničkoj palati u Anakri 21. decembra 2016.

Bana Alabed sedmogodišnja djevojčica koja je tweettovima slala poruke o životu pod bombama u pobunjeničkom dijelu istočnog Alepa, a koja je sa porodicom evakuisana u Tursku susrela se u srijedu u Ankari sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Bana i njen mali brat sjedjeli su u krilu turskom predsjedniku, koji je prethodno poslao specijanog predstavnika u Siriju da izvedu iz Alepa Banu i njenu porodicu.

Bana Alabed na Twitteru ima 325.000 pratilaca među njima i autorku Harry Pottera, JK Rowling, koja joj je poslala elektronsku verziju knjige ovog popularnog serijala da čita.

Djevojčica je zahvalila turskom predsjedniku što je njenu porodicu i djecu spasio rata i pomogao im da odu iz Alepa.

Bana je tweetovala sliku sebe sa Erdoganom poručujući da je veoma srećna što je upoznala predsjednika, dok se na postavljnom videu čuje kako govori:

"Hvala vam što pomažete djeci Alepa i što ste nam pomogli da izađemo iz rata"

Banin život pod bombama u Alepu svijet je mogao da gleda od septembra kada se pridružila Twitteru i počela da šalje poruke u septembru.

Pomogla joj je mama Fatima koja je na taj način željela da prikaže koliko pate djeca u Alepu

Na Twitteru je Bana svjedočila o svemu od smrti njenih susjeda i prijatelja do pokušaja da živi normalan život pod granatiranjem snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada i Rusije.

Mediji su je prozvali "Ana Frank iz Sirije".

XS
SM
MD
LG