Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vazduh u Prištini zagađen, izbegavati kretanje na otvorenom


Termocentrala u Obiliću ovih, decembar 2016.

Kosovo već godinama ima zagađen vazduh, a u poslednje vreme, glavni grad je zahvatila zagađenost iznad normale. Nadležni traže od građana da izbegavaju kretanje na otvorenom, a to posebno važi za osetljive grupe stanovništva.

Na osnovu merenja indeksa kvaliteta vazduha (AQI) koje sprovodi Američka ambasada, mereći sitne lebdeće čestice u vazduhu (prašina, prljavština, čađ, dim) Priština je poslednjih dana imala najzagađeniji vazduh.

Kada AQI dostiže vrednost do 50, kvalitet vazduha je dobar. Priština se međutim suočila i sa vredošću 242, što znači da je vazduh veoma opasan po zdravlje.

Gađani su se žalili na probleme sa plućima i drugim respiratornim bolestima.

Iz Kliničkog univerzitetskog centra saopštili su da je broj obelelih znatno povećan i da na pulmologiji nema slobodnih ležajeva.

Vlada Kosova je upravo u sredu raspravljala o lošem kvalitetu vazduha na Kosovu, posebno u Prištini. Rečeno je da ova godina nije drugačija od ranijih, ali je zatraženo da se uradi plan delovanja.

Zamenik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, Ferat Šalja, zatražio je posebno angažovanje institucija i koordinaciju kako bi sve relevantne službe obavljale dužnosti u skladu sa zakonima koje se tiče životne sredine.

Premijer Isa Mustafa je naveo da se ambijent treba čuvati, ali i da ne treba da se ometa industrijski razvoj.

Glavni uzroci kontaminacije vazduha na Kosovu su termocentrala u Obiliću, vozila i zapaljive materije.

XS
SM
MD
LG