Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Raspisana potjernica za Delimustafićem i Škrijeljom


Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) potvrdilo je da su raspisane međunarodna i interna potjernica za uhapšenima u akciji "Pravda" Alijom Delimustafićem i Jusom Škrijeljom.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, NCB Interpol Sarajevo, ya Klix.ba je rečeno da su potjernice raspisane na osnovu zahtjeva, odnosno naredbe Kantonalnog suda Sarajevo, a na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, Delimustafić i Škrijelj su u bjekstvu nakon što im je Sud Kantona Sarajevo produžio pritvor za dva mjeseca.

Sudska policija osumnjičene u utorak nije pronašla na adresi.

Alija Delimustafić nema dvojno državljanstvo i samo je državljanin BiH. Dok je ranije boravio u Hrvatskoj koristio je ime Ilija Mustafić, a također je u trenutku hapšenja kod njega pronađena lična karta s drugim podacima o imenu i prezimenu.

Juso Škrijelj posjeduje i državljanstvo Belgije.

Alija Delimustafić, Juso Škrijelj, Lejla Cerić, Suada Hadžić i drugi uhapšeni u akciji "Pravda" se sumnjiče za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ranije je najavilo da će zatražiti izručenje Lejle Fazlagić-Pašić, bivše sutkinje Općinskog suda Sarajevo, također osumnjičene u akciji "Pravda", a koja se nalazi u Hrvatskoj.

Ona se putem svog advokata obratila bh. javnosti i Tužilaštvu KS kazavši da nije u bijegu.

XS
SM
MD
LG