Dostupni linkovi

Srpske opštine na Kosovu ne prihvataju imenovanje Mirjane Jevtić za ministra


Mirjana Jevtić, ministrica za administraciju i lokalnu samoupravu Kosova prilikom preuzimanja dužnosti
Mirjana Jevtić, ministrica za administraciju i lokalnu samoupravu Kosova prilikom preuzimanja dužnosti

Predstavnici svih deset kosovskih opština sa srpskom većinom sastali su se danas u Zvečanu kako bi zauzeli zajednički stav povodom smene ministra za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomira Marića i postavljenja Mirjane Jevtić na tu funkciju.

Gradonačelnici ističu zaprepašćenje postavljanjem Mirjane Jevtić za ministra za administraciju i lokalnu samoupravu i njenom odlukom da prihvati to postavljenje.

„Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomir Marić funkciju je obavljao u najboljem interesu srpskog naroda na Kosovu i opština sa srpskom većinom”, navodi se u zaključcima koji su po završetku sastanka dostavljeni medijima.

Gradonačelnici su saglasni da Marićeva smena nema nikakve veze sa rezultatima njegovog rada i rada Ministarstva kojim je upravljao, što je, kako navode, potvrdila i Evropska komisija u svom nedavnom Izveštaju.

U zaključcima se dalje kaže da je ova smena plod političkog prevrata izvršenog od strane grupe srpskih poslanika u kosovskom parlamentu i realizovana je mimo većinske volje Srba na Kosovu, iskazane na poslednjim izborima.

“Smatramo da gospođa Jevtić nema nikakav legitimitet, te nećemo priznati njeno imenovanje i odbacujemo mogućnost svake saradnje i komunikacije sa njom”, stoji u zaključcima.

Čelnici opština sa srpskom većinom na Kosovu smatraju da su “ovaj napad na srpske nacionalne interese na Kosovu” realizovali srpski poslanici u kosovskom parlamentu u dogovoru sa premijerom Isom Mustafom i da su time “izgubili svaki legitimitet i mi prestajemo da ih doživljavamo kao predstavnike srpskog naroda”.

“Naše opštine prekidaju svaki kontakt i saradnju i sa članovima Pokreta socijalista u institucijama na svim nivoima na Kosova, jer je ta politička organizacija glavni protagonista pokušaja razbijanja srpskog političkog jedinstva na Kosovu”, zaključili su gradonačelnici..

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici Zvečana, Severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Gračanice, Štrpca, Raniluga, Klokota, Parteša-Pasjana i Novog Brda, a izostao je jedino gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović, umesto kojeg je tu opštinu predstavljao predsednik Skupštine Zoran Todić.

Nakon odluke prištinskih vlasti da Ljubomira Marića razreše dužnosti ministra administracije i lokalne samouprave, Opštinski odbori SNS-a na Kosovu u utorak su prekinuli saradnju sa Pokretom socijalista na Kosovu navodeći da je imenovanje Jevtićeve, koje oni ne priznaju, proisteklo iz "izdajničkog dogovora" poslanika Pokreta socijalista i premijera Kosova, Ise Mustafe, te i da su oni "za šaku albanskog novca, prodali interese srpskog naroda i naneli nesagledivu štetu državnim i nacionalnim interesima".

XS
SM
MD
LG