Dostupni linkovi

Skupština APV usvojila pokrajinski budžet za 2017. godinu


Budžet AP Vojvodine za 2017. godinu iznosi 63,6 milijardi dinara
Budžet AP Vojvodine za 2017. godinu iznosi 63,6 milijardi dinara

Skupština Vojvodine usvojila je budžet za narednu godinu. Pokrajina će naredne godine imati na raspolaganju nešto više od 63 milijardi dinara.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović kaže da je budžet 10 posto veći u odnosu na 2016. „Svi elementi i aspekti vezani za budžet po oblastima su povećani u odnosu na prošlu godinu. Obezbeđena su sredstva za završetak Žeželjevog mosta, 400 miliona za izgradnju zgrade RT Vojvodine, takođe 111 miliona dinara za adaptaciju pozorišta u Subotici. Budžet vodi računa i o socijalnim aspektima: obezbedili smo sredstva za treće dete, regresiranje prevoza učenika kao i vantelesnu oplodnju za sto šezdeset porodica“, objasnila je ona.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tvrdi da će ovaj budžet obezbediti dovoljno prostora za velike projekte. “U 2017. godini od januara do decembra obezbedili smo dovoljno sredstava za sve javne politike. Od juna, kada planiramo rebalans, sav suficit ćemo usmeriti na kapitalna ulaganja koja su najbitnija za razvoj opština i regiona u Vojvodini“, kaže prvi čovek Pokrajinske vlade.

Nenad Borović iz Demokratske stranke tvrdi da je budžet neracionalno postavljen i da je on teško ostvariv. „Prihodna strana je prikaz nerealnih procena sposobnosti kako građana tako i privrede, obzirom da se planira preko milijardu dinara od poreza na dohodak i dobit, mislim da vojvođanska privreda ne može odgovoriti na to, biće jako teško ostvariti te prihode“, procenjuje on.

Srpska radikalna stranka je takođe protiv ovakve raspodele novca, ističe poslanik Đurađ Jakšić. “Na osnovu analize budžeta jasno je da se naredna godina neće razlikovati od prethodnih godina a već smo rekli da se pokrajina nije razvijala već je životarila“, kaže on.

Iz Pokrajinske vlade kažu da će zakon o finansiranju pokrajine biti donet naredne godine, pa će to stvoriti stabilne okvire za planiranje budžeta Vojvodine.

XS
SM
MD
LG