Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Bosanski jezik ne postoji


Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da „bosanski jezik ne postoji, te da bošnjački narod ne može nametati taj jezik svima u BiH, jer je to majorizacija koja se neće dozvoliti“.

„Jeste nesretno upisan u Dejtonski sporazum, ali očigledno je to neko uradio iz kalkulacije. Ali, u BiH može da postoji samo nešto što se ovdje može dogovoriti“, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima navodeći da je apsolutno neprihvatljivo da Vijeće ministara BiH razmatra informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u entitetu RS.

Vijeće ministara BiH obavilo je u utorak raspravu o Informaciji Ministarstva civilnih poslova BiH o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u bh. entitetu Republika Srpska, čiju izradu je zatražio Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH izjasniće se o ovoj informaciji na narednoj sjednici, nakon što se još jednom sagleda ova problemitika i ugrade eventualne primjedbe koje bi tehnički poboljšale njen tekst.

XS
SM
MD
LG