Dostupni linkovi

BBC: U Idlibu zapaljeno nekoliko autobusa za evakuaciju civila


Fotografija jednog od zapaljenih autobusa
Fotografija jednog od zapaljenih autobusa

Sirijski pobinjenici zapalili su nekoliko autobusa upućenih da evakuišu civile iz dva sela koja u provinciji Idlib pod kontolom drže snage lojalne predsedniku Bašaru Al Asadu, javio je BBC. Konvoj je prolazio iz mesta Foa do Kefraje koju pod opsadom drže pobunjenici.

Provladine snage traže da se evakuišu sela pretežno naseljena šiitskim stanovništvom kako bi i onima koji se trenutno nalaze u istočnom Alepu bilo dozvoljeno da napuste taj grad.

Prethodno su svetske agencije javile da su autobusi za evakuaciju, pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i sirijskog Arapskog crvenog krsta, počeli da ulaze u poslednju enklavu pod kontrolom pobunjenika u istočnom Alepu.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je u subotu pozvao zaraćene strane u Siriji da brzo usaglase plan i pruže čvrste bezbednosne garancije za evakuisane, dan nakon što je ta operacija obustavljena.

Hiljade uplašenih ljudi, među kojima ima žena, dece, bolesnih i ranjenih, i dalje se nalaze u enklavi u istočnom Alepu, saopštio je u subotu MKCK.

Evakuacija iz oblasti pod kontrolom pobunjenika u istočnom Alepu obustavljena je u petak zbog zahteva provladinih snaga da se evakuišu i ljudi iz sela Al-Fua i Kefraja, koja su pod opsadom sirijskih pobunjenika.

XS
SM
MD
LG