Dostupni linkovi

Kina zbog smoga ograničila saobraćaj, privremeno zatvaranje fabrika


Peking
Peking

U Pekingu i drugim gradovima u severnom delu Kine redukovan je broj vozila na ulicama, zatvorene su fabrike, škole i gradilišta u okviru petodnevne uzbune zbog pojačanog smoga.

Hitne mere uvedene su juče, i zbog njih je saobraćaj danas u Pekingu znatno smanjen mada nije jasno kakav uticaj ove mere imaju na zagađenje vazduha, navodi agencija AP.

Do podneva po lokalnom vremenu, glavni grad je bio obavijen smogom u kojem ima sitnih čestica PM 2.5, čak i deset puta više nego što Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim. Te sitne čestice mogu da se udišu i da prodru duboko u pluća, a smatraju se pouzdanim merilom kvaliteta vazduha. Crveni, najviši stepen uzbune na skali od četiri nivoa, biće na snazi do srede, na severu zemlje, gde zbog hladnoće pojačano rade toplane na ugalj.

Peking je postao poznat po pojačanoj zagađenosti vazduha poslednjih godina, mada su stručnjaci naveli da je taj kvalitet zapravo poboljšao u prvoj polovini 2016.

Broj dana u kojima je kvalitet vazduha procenjen kao dobar porastao je za 19, odnosno na 107 dana, a broj dana sa pojačanim zagađenjem pao je za dva dana, na 14, saopštio je biro za praćenje zagađenja.

Poboljšanje je pripisano tome što su zatvorene 174 fabrike koje najviše zagađuju vazduh, prebačeno je 463 velikih potrošač s uglja na alternativne izvore energije, s puteva je uklonjeno hiljade automobila, autobusa i kamiona sa jakim izduvnim gasovima a uvodena su 6.803 automobila na struju.

XS
SM
MD
LG