Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšen bivši pripadnik Armije RBiH zbog zločina nad srpskim civilima u Sarajevu


SIPA

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA su na području Sarajeva locirali i lišili slobode jednog osumnjičenog, nekadašnjeg pripadnika Armije Republike BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, na području Sarajeva, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, civilima i starijim osobama, koji su ostali živjeti na području grada pod kontrolom Armije RBiH.

Osumnjičen je da je, zajedno sa njemu poznatim osobama, na području naselja Alipašino Polje i drugih sarajevskih naselja, vršio nezakonite pretrese i lišenja slobode civila srpske nacionalnosti, muškaraca i žena različite životne dobi, koje su nezakonito zatvorili u improviziranom zatvoru na području naselja Alipašino Polje i drugim objektima na području općine Novi Grad.

Istraga u ovom predmetu odnosi se na ubistva, nezakonito zatvaranje, silovanje, mučenje i nečovječno postupanje sa žrtvama.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

U interesu istrage i nastavka aktivnosti, tužilaštvo neće u ovom trenutku objavljivati identitet osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG