Dostupni linkovi

BiH i Srbija potpisale Sporazum o cestovnom prometu


Potpisivanjem Sporazuma značajno će se poboljšati stanje prijevoza, te će biti ukinut princip reciprociteta
Potpisivanjem Sporazuma značajno će se poboljšati stanje prijevoza, te će biti ukinut princip reciprociteta

Ministri prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i Srbije, Ismir Jusko i Zorana Mihajlović potpisali su u Sarajevu Sporazum o međunarodnom cestovnom prometu putnika i tereta, po kojem više nema reciprociteta, što će pogodovati prijevoznicima.

Također, najavljen je i projekat gradnje brze ceste Sarajevo-Beograd za koji uskoro počinje i pribavljanje neophodne dokumentacije i određivanje rute kroz BiH.

Potpisivanjem Sporazuma o cestovnom prometu putnika i tereta između BiH i Srbije značajno će se poboljšati stanje prijevoza, te će biti ukinut princip reciprociteta najavio je Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

„Neće više biti da sa jedne strane mora biti isto prevoznika kao što je to bilo s druge strane. Biće apsolutno relaksiraniji odnosi. Apsolutno neće biti ustezanja s te strane. Do ovog momenta sporazum nije postojao i nismo se mogli ograničiti da protok roba i putnika bude usmjeren na način kao što je to sada“, rekao je Jusko.

Najavljana je i gradnja brze ceste Sarajevo – Beograd za koju su zainteresirani investitori iz Turske. Zajednička radna grupa koja će biti formirana radiće na pribavljanju tehničke dokumentacije, ali i izrade najbolje rute kroz BiH.

„Mi želimo da gradimo brzi put Beograd - Sarajevo. Nismo sigurni još uvek koja je idealna i najbolja ruta. Danas smo se dogovorili da formiramo zajedničku radnu grupu između naša dva ministarstva i očekujemo da ćemo u tom smislu da vidimo šta je potrebno od projektno-tehničke dokumentacije i način kako ćemo to finansirati, a nakon toga i izvore finansiranja za budući put“, rekla je ministrica građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Srbija će se, kako je najavila ministrica Mijhajlović brinuti o ruti do Višegrada, nakon čega BiH treba da ustanovi svoju rutu do Sarajeva.

Ministri su također istakli da je urađen i izvještaj o stanju mostova između dvije zemlje, te izrazili nadu da će most Ljubovija - Bratunac biti završen na vrijeme, kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima i obezbijedio lakši protok robe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG