Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: U svijetu povećan broj uhićenih novinara


Ilustracija
Ilustracija

Broj uhićenih novinara povećao se u svijetu tijekom 2016. godine, naročito u Turskoj u kojoj se više od 100 novinara i predstavnika medija trenutno nalazi u zatvoru, priopćila je danas međunarodna nevladina organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters san frontieres - RSF).

"Ukupno 348 novinara, uključujući honorarne novinare i blogere, nalazi se u zatvoru u svijetu, što je povećanje za šest posto u odnosu na 2015. godine. Broj uhićenih profesionalnih novinara povećan je za 22 posto, a učetvorostručen u Turskoj nakon neuspjelog puča", navodi se u godišnjem izvješću RSF-a.

Broj uhićenih žena, predstavnica medija je učetverostručen ove godine - 21 novinarka privedena je 2016, dok ih je 2015. bilo pet.

"U Turskoj se u zatvoru nalazi deseci novinara. Vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana su za godinu dana uništile pluralizam u medijima dok Europska unija ne reagira", ocijenio je generalni sekretar organizacije Christophe Deloire.

U Turskoj, Kini, Iranu i Egiptu nalazi se više od dvije trećine uhićenih novinara u svijetu, navodi se u izvješću RSF-a koji poziva na imenovanje specijalnog predstavnika za sigurnost novinara koji bi bio direktno povezan s generalnim sekretarom UN.

U izvješću druge organizacije, Komiteta za zaštitu novinara, pominje se broj od 259 uhićenih novinara u svijetu, od kojih 81 u Turskoj.

Taj broj je manji od broja RSF-a jer se navodi samo broj novinara koje su uhitile vlasti neke zemlje, dok RSF navodi i broj novinara koje privode i grupe koje nisu u okviru državnih organa.

XS
SM
MD
LG