Dostupni linkovi

Deset elektora traže sastanak sa obavještajnim službama u vezi Trumpa i Rusije


Izabrani američki predsjednik Donald Trump
Izabrani američki predsjednik Donald Trump

Deset američkih predstavnika elektorskog koledža (Electoral College) zatražili su sastanak sa obavještajnim službama na kojima bi ih obavijestili da li vlada istražuje veze tima Donalda Trumpa sa Rusijom, navodi AP.

Deset elektora je objavilo otvoreno pismo direktoru Nacionalne obavještajne službe, Jamesu Clapperu tražeći informacije o istrazi koja je u toku o Trumpovim vezma, te da li je bilo bilo kakvog miješanja ruske vlade u izbore u SAD.

Jedan od republikanskih elektora je rekao da će promijeniti odluku i neće glasati za izabranog predsjednika Donalda Trumpa.

Elektorski glasovi se službeno predaju 19. decembra.

Pismo koje je obajavljno na socijalnom sajtu Medium, napisala je Christine Pelosi, kćer liderke demokrata u predstavničkom domu Nancy Pelosi iz Kalifornije.

Pismo su među ostalim potpisali Chris Suprun, republikanac iz Teksasa koji je rekao da neće glasati za Trumpa, citirajući federalni dokument od Alexandra Hamlintona koji kaže da elektori moraju biti sigurni da je predsjednik kvalifikovan i nezavisan od stranih uticaja.

Izborni štab Hillary Clinton podržao je zahtjev elektora za održavanje sastanka sa obavještajnom službom.

CNN ovim povodom citira i lidera republikanaca u Predstavničkom domu Paula Ryana koji je izjavio da bi "svaka intervencija od strane Rusije bila izuzetno problematična".

Američki predsjednik Barack Obama je nakon brojnih spekulacija zatražio da se ispita eventulni ruski uticaj na predsjedničke izbore održane u SAD 8. novembra, kao i moguće hakerske napade iz Rusije.

Lider republikanaca u Senatu, Mitch McConnell podržao je u ponedjeljak istragu o ruskom miješanju ili hakerskim upadima u SAD tokom izbora za predsjednika.

"Bilo kakav strani upad u naše sigurnosne sisteme je uzmenirujući i ja to snažno osuđujem" rekao je on na press konferenciji dodajući da to ne može biti stranačko pitanje.

McConnell je rekao da se protivu vjerovanju da bi se republikanci mogli protiviti takvoj istrazi samo da bi pomogli Trumpu.

Američka Centralna obavještajna agencija CIA je navela, kako je objavio The Washington post u petak, da je bilo ruskog uticaja na izbore u SAD, što je izabrani američki predsjednik Donald Trump odbacio i kritikovao.

Međutim Trump je u više navrata rekao da želi poboljšanje odnosa sa Rusijom, a u njegovom se timu nalaze ljudi koji imaju bliske veze sa ruskim predsjednikom.

Posebenu pažanju izazvala je informacija objavljanja još u petak, da je jedan od najozbiljnijih kandidata za američkog državnog sekretara, izvršni direktor naftne kompanije Exxon Molbil, Rex Tillerson, koji ima ekstenzivne poslovne veze sa Rusijom, protivio se sankcijama za Kremlj zbog Ukrajine, a od ruskog predsjednika Vladimira Putina nagrađen je ordenom prijateljstva.

Još jedan republikanac, senator John McCain, je na najavu otopljavanja odnosa sa Rusijom i mogućim imenovanjem Tillersona za državnog sekretra, burno reagovao nazivajući ruskog predsjednika "razbojnikom, ubicom i agentom KGB".

"Nazovimo Vladmira Putina onim što on jeste" rekao je senator McCain koji je predsjedavajući Komiteta za oružane snage SAD.

Objava o tome ko će biti državni sekretar SAD očekuje se ove sedmice.

XS
SM
MD
LG