Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mekejn najavio istragu o sajber napadima tokom izborne kampanje


Mekejn je naveo da će se odmah početi sa istragom

Odbor američkog Senata za oružane snage istražiće navode da su hakeri povezani sa Rusijom pokušali da utiču na predsedničke izbore u SAD, izjavio je danas američki senator Džon Mekejn.

Mekejn je naveo da će se odmah početi sa tim poslom, navodi agencija AP.

On je rekao da će istragu predvoditi republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Graham i koopredsedavajući iz Demokratske stranke.

Takođe je izrazio nadu da će Senat oformiti posebnu komisiju koja će ispitati ove navode, navodeći da je za formiranje takve komisije potrebno više vremena.

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp opisao je ranije danas zaključak Centralne obaveštajne agencije (CIA) da je Rusija umešana u američke predsedničke izbore kao "smešan", navodeći da demokrate to koriste kao "još jedan izgovor" za izborni poraz Hilari Klinton.

Tramp je rekao televiziji Foks da se ne protivi nužno zahtevu odlazećeg predsednika Baraka Obame o razmatranju sajber napada tokom izborne kampanje.

On je, međutim, dodao da u takvim naporima "ne treba reći samo 'Rusija', već treba spomenuti i druge zemlje i možda druge pojedince".

Obama je zatražio u petak detaljnu analizu sajber napada sprovedenih tokom kampanje za predsedničke izbore kao i izveštaj o tome pre inauguracije novog predsednika Donalda Trampa koja je predviđena 20. januara 2017.

Obamina administracija je navela da se analiza ne odnosi samo na Rusiju ili izbore.

Bela kuća navodi da će se u izveštaju razmatrati incidenti do kojih je došlo tokom ranijih kampanja za predsedničke izbore, uključujući sajber napade 2008. i 2012. koji se povezuju sa kineskim hakerima.

CIA je u subotu zaključila s "velikim uverenjem" da je Rusija intervenisala na ovogodišnjim američkim predsedničkim izborima kako bi Tramp pobedio.

XS
SM
MD
LG