Dostupni linkovi

Protest vojske i policije: Tražimo život dostojan čoveka


Beograd: Drugi protest policije i vojske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Beograd: Drugi protest policije i vojske

Više stotina pripadnika vojske i policije protestovalo je u nedelju ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu tražeći bolji materijalni položaj i uslove rada.

Ovo protestno okupljanje, drugo po redu u dve nedelje, simbolično je počelo u minut do 12 uz emitovanje himne „Bože pravde“, kako bi se i na taj način ukazalo na probleme zaposlenih u vojsci i policiji.

„Oni pričaju kako nema novca, kako mi trebamo da delimo sudbinu naroda. A imaju samo jedan slogan koji nama šalju – ’Moramo da štedite’“, rekao je Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, koji je ovom prilikom saopštio da su predstavnici policijskog sindikata trpeli pritiske iz vlasti sa namerom da se spreči održavanje ovog skupa.

Policijski sindikat Srbije između ostalog traži da se reši pitanje dnevnica za operativni sastav MUP-a, kao i obećane jednokratne isplate od 20.000 dinara.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, rekao je da vojnici zaslužuju bolji status.

„Danas je vojnik najugroženija kategorija u Srbiji. Optužuju nas da smo izdajnici. Kažu, sarađujemo sa stranim faktorom. A danas u Srbiji veća prava ima NATO vojnik nego srpski vojnik.“

Zaposleni u vojsci i policiji protestovali su ispred Vlade u Nemanjinoj 11 noseći transparente sa natpisima "No pasaran", "Uvek uz narod", i "Samo sloga Srbina spasava".

Među okupljenima je bio i policajac Ilija Babić koji je rekao da je došao da bi zatražio dostojan život.

„To znači da bih voleo da kada dođem na posao ne moram da razmišljam da li ću sutra moći da platim struju, vodu, komunalije, da li ću imati za dete, da li će moći da ode u školu ili ne. Jednostavno, ako već čuvamo vas i nas, tražimo da našoj deci možemo da obezbedimo osnovno za njihovo školovanje i zdrav razvoj.“

Boban Pavlović, podoficir u Vojsci Srbije, rekao je da je iz istih razloga na protestu.

„Zato što ne mogu deci da pružim da prežive od moje plate, od prvog do prvog. Zato što se devedeset posto nas dovija raznoraznim poslovima sa strane, jer nemamo da platimo kirije i račune. Moja plata je 40.000 dinara. U vojsci sam 21 godinu. Krajnje je vreme da prestanu da nas tretiraju kao roblje. Ništa drugo.“

Predstavnici Vojnog sindikata Srbije i na ovom protestu saopštili su da ne traže povećanje plata, već da se u okviru sredstava određenih budžetom za vojsku obavi preraspodela i da se povećaju primanja za pripadnike vojske sa najnižom platom, kako bi se sprečio dalji odliv kadrova koji preti da ugrozi operativnu sposobnost Vojske Srbije.

Skup je protekao mirno, a sindikati policije i vojske najavili su nove javne akcije za poboljšanje njihovog socijalnog statusa.

Nakon prvog protesta Vojnog sindikata Srbije, održanog 27. novembra, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić po prvi put su izašli sa oštro suprotnim stavovima o jednom pitanju.

Nakon što je Nikolić rekao da se na vojsci ne mogu prelamati mere štednje, Vučić je odgovorio da država ne isplaćuje ono što nema.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG