Dostupni linkovi

Keri i diplomate traže pomoć za opoziciju u Alepu


Alepo, 9. decembar 2016.
Alepo, 9. decembar 2016.

Američki državni sekretar Džon Keri i diplomate vodećih zemalja zatražili su danas bezbedan prelazak civila u Siriji i poštovanje opozicije u toj zemlji, dok se snage sirijske vlade približavaju pobedi nad pobunjenicima u Alepu.

Keri je ocenio da se rat u Siriji neće završiti čak i ako snage sirijskog predsednika Bašara Asada osvoje Alepo jer, kako je naveo, nisu rešeni osnovni uzroci.

Državni sekretar SAD, evropske i arapske diplomate, kao i sirijski opozicioni lideri pozvali su danas na sastanku u Parizu na prekid vatre i pripremu za plan posle borbe.

Oni su se složili da je potrebne garancije da će civili dobiti preko potrebnu hranu i lekarsku pomoć posle intenzivnog bombardovanja, kao i uveravanje da članovi opozicije neće biti pogubljeni ili zlostavljani, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero.

Kako navodi agencija AP, takve garancije zavise od Asadove vlade i Rusije.

Američki i ruski vojni stručnjaci i diplomate razgovaraće kasnije danas na sastanku o detaljima izlaska pobunjenika iz istočnog dela Alepa.

Keri je rekao da "ulaže nade" u razgovore u Ženevi, koje je nazvao "najtežom vrstom diplomatije".

Američki državni sekretar i ministar spoljnih poslova Francuske takodje su zatražili da se ponovo uspostave pregovori Asada i onih koji se protive njemu kao političaru.

Rusija ističe da je već omogućila civilima da izadju iz grada. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je rekao da je ruska vojska obustavila ofanzivu da bi omogućila evakuaciju civila.

XS
SM
MD
LG