Dostupni linkovi

Dvadeset pet godina od ubojstva obitelji Zec


Pravosuđe
Pravosuđe

Povodom 25 godina od ubojstva troje članova obitelji Zec od strane pripadnika hrvatske pričuvne policije, koje do današnjeg dana nije dobilo sudski epilog, nevladina Udruga Antifašistička liga Republike Hrvatske komemorira taj tragični događaj polaganjem vijenca kod ostataka izletišta Adolfovac na Zagrebačkoj gori.

Pripadnici postrojbe pričuvne policije kojom je zapovijedao Tomislav Merčep upali su tog prosinca 1991. u kuću imućnog zagrebačkog mesara srpske nacionalnosti Mihajla Zeca s namjerom da ga odvedu bilo u svoju bazu na Zagrebačkom velesajmu, bilo u Pakračku poljanu, kako bi ga tamo mučenjem natjerali da im prepusti svu svoju imovinu.

Zec se pokušao oduprijeti, pa su ga "merčepovci" u dvorištu ubili. Kako su supruga Mihajla Zeca Marija i njihova 12-godišnja kćer Aleksandra vidjele ubojstvo, "merčepovci" su ih poveli sa sobom i ubili kod ostataka izletišta Adolfovac na Zagrebačkoj gori, i tamo ostavili tijela. Sin Dušan i druga kćer Gordana, koji su također u vrijeme očevog ubojstva bili u kući, sakrili su se i tako sačuvali život od hladnokrvnih ubojica.

Počinitelji su privedeni i identificirani. Siniša Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović priznali su ubojstva, međutim – navodno zbog proceduralne pogreške – nisu suđeni i osuđeni za ovo trostruko ubojstvo. Makar i bez presude, hrvatska Vlada je 2004. godine u mandatu Ive Sanadera isplatila Dušanu Zecu i njegovoj sestri Gordani naknadu od 1.500.000 kuna (200.000 eura) kao svojevrsnu kompenzaciju.

Više nevladinih udruga zatražilo je od zagrebačkih gradskih vlasti da se jedan park u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka, gdje je obitelj Zec imala kuću, nazove po njima, ali za sada bez pozitivnog odgovora.

XS
SM
MD
LG