Dostupni linkovi

Stoltenberg: Stabilnost na Balkanu donosi sigurnost Evropi, teško stanje u Ukrajini


Pozdravljamo to što je već 15 Saveznica ratifikovalo ulazak Crne Gore u NATO: Jens Stoltenberg
Pozdravljamo to što je već 15 Saveznica ratifikovalo ulazak Crne Gore u NATO: Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao nakon prvog dana ministarskog sastanka u Briselu da je bilo reči i o Zapadnom Balkanu.

"NATO na tom području ima značajnu ulogu već dugi niz godina. Našom misijom KFOR čuvamo mir za sve građane Kosova, imamo tri regionalne kancelarije, perspektivu članstva za dve zemlje u regionu i aktivnih partnerstva sa svim ostalim, uključujući i Srbiju", rekao je.

Stoltenberg se osvrnuo i na put Crne Gore u NATO, ali i značaj bezbednosne situacije na Balkanu za čitavu Evropu.

"Crna Gora pokazuje koliko može postići po pitanju evroatlantskih integracija i mi pozdravljamo to što je već 15 Saveznica ratifikovalo ulazak Crne Gore u NATO. No, drugde u regionu napredak je posustao i videli smo nazadovanje u reformama. Stoga moramo učiniti više da podržimo reforme i stabilnost, sa više političkog dijaloga, više praktične saradnje, i radeći još bliže sa Evropskom unijom, jer stabilnost na zapadnom Balkanu donosi veću sigurnost Evropi", zaključio je Stoltemberg.

Istakao je i da bezbednosni problemi podrivaju mirovne napore u istočnoj Ukrajini, gde se jedva drži primirje koje se redovno krši.

Precizirao je da je bezbednosna situacija u Ukrajini "i dalje ozbiljna" i "blokira napredak ka političkom rešenju".

Stoltenberg je pojasnio da se prekid vatre u Ukrajini svakodnevno krši i da teško oružje nije povučeno iz zone sukoba, kako je bilo predviđeno mirovnim sporazumom iz Minska.

XS
SM
MD
LG