Dostupni linkovi

Grabar Kitarović: Iz tzv. Islamske države u BiH se vraća hiljade boraca


Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća hiljade boraca, a ne može se zanemariti niti ''utjecaj nekih drugih država'' na BiH, te je naglasila kako Hrvatska želi cjelovitu i politički nezavisnu BiH, sa tri jednakopravna naroda.

Komentarišući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su "lažni i neutemeljeni" navodi o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, predsjednica Hrvatske rekla je, kako treba pogledati istini u oči.

''Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država", rekla je Grabar Kitarović, javlja Hina.

Naglasila je pri tom da želi apsolutnu sigurnost uz granice Republike Hrvatske.

"Republika Hrvatska dijeli 1001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i imamo obvezu kao jedna od supotpisnica Daytonskog ugovora", istakla je Grabar Kitarović.

XS
SM
MD
LG