Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na području Prijedora uhapšeno osam osoba osumnjičenih za ratne zločine


Pripadnici Sipe, ilustrativna fotografija

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su rano jutros na području Prijedora osam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području tog grada.

U akciji Sipe uhapšeni su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Marinko Praštalo, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo Vukić i Milan Vukić.Tužilaštvo BiH, koje je izdalo nalog za hapšenje, saopštilo je da su na više lokacija koje koriste osumnjičeni izvršeni pretresi.

Uhapšeni su pod istragom i terete se da su za "vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili krivični delo zločina protiv čovečnosti".

"Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, medju kojima je bilo i 15 maloletnih osoba, na području mesta Miska Glava, koji su posle toga zatočeni u Domu kulture, kao i na obižnjem stadionu, gde su tri dana dana mučeni i zlostavljani", navodi se u saopštenju.

Tada je ubijeno izmedju deset i 15 zatočenika, dok su ostali odvedeni na lokalitet Ljubije, gde su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspelo da preživi streljanje i njihova svedočenja bila su od ključne važnosti za rasvetljavanje tog zločina, dodaje se u saopštenju.

Posle rata, ubijene žrtve su pronadjene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a deset tela pronadjeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016. godine.

Pripadnici Sipe će posle hapšenja osumnjičene predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i posle toga doneti odluku o pokretanju predloga za odredjivanje pritvora ili mera zabrane u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG