Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Ovo je najbolji i realno skrojen budžet


Premijer Aleksandar Vučić u parlamentu Srbije

Skupština Srbije nastavila je raspravu o budžetu za 2017. godinu, kojoj se danas popodne priključio premijer Aleksandar Vučić sa većim delom vlade.

On je rekao da je ovo najbolji i realno skrojen budžet koji je Srbija imala.

Pemijer Vučić je izjavio da je za 2017. godinu predviđen najniži budžetski deficit u savremenoj istoriji Srbije od 69,1 milijarde dinara, što je 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Za 2016. godinu smo predvideli budžetski deficit od 122,1 milijarde dinara, a sada sa uobičajenim prihodima imamo suficit od 31 milijarde dinara", rekao je Vučić u Skupštini Srbije gde se raspravlja o predlogu budžeta za 2017. godinu i pratećim zakonima.

On je istakao da su obezbeđeni uslovi za stabilno finansiranje budžeta jer se ne računa na vanredne prihode, i pored toga što su uvećane plate u delu javnog sektora i penzije.

Premijer je istakao da su problemi za budžet dugovi i loše poslovanje nekoliko preduzeća - RTB Bor, Resavice, Azotare, MSK, Petohemije.

Ministar finansija Dušan Vujović je tokom pre podneva poslanicima obrazložio budžet rekavši da će deficit do kraja godine biti dvostruko manju od planiranog, oko 2 do 2,1 odsto, a kako je istakao, realno je da bude i manji od toga.

On je naveo da je Srbija imala u prvih 11 meseci suficit od oko 40 milijardi dinara, čime malo ko može da se pohvali i dodao da će zemlja i naredne godine imati primarni budžetski suficit.

XS
SM
MD
LG