Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanski Vrhovni sud razmatra slučaj Bregzit


Britanski Visoki sud presudio je 3. novembra da parlament treba da se izjasni da li Velika Britanija može da počne proces izlaska iz EU

Britanski Vrhovni sud počeo je danas pretres o tome da li je potrebno odobrenje Parlamenta pre no što Vlada otpočne pregovore o Bregzitu.

Redovi i bučni demonstranti obe suprotstavljene strane bili su ispred suda prvog dana razmatranja ovog slučaja u kojem se odlučuje ko ima ovlašćenje da pokrene izlazak Velike Britanije iz Evropske unije - Vlada ili Parlament.

Ova pravna bitka ima velike ustavne posledice za odnos snaga Parlamenta i Vlade, i zapalila je već napetu atmosferu u Velioj Britaniji oko toga kako i da li napustiti EU, navodi agencija AP.

Viši sud je presudio u oktobru da je potrebno da poslanici daju zeleno svetlo da bi moglo da se krene sa postupkom izlaska iz EU.

Vlada je uložila žalbu na tu odluku, i pretres o tom slučaju počeo je danas u Vrhovnom sudu i trajaće četiri dana, dok se presuda očekuje tek u januaru.

Ishod će uticati na strategiju premijerke Tereze Mej za izlazak iz EU, dok suđenje ne rešava da li će se Bregzit dogoditi ili ne, navodi BBC.

Kada se složio o održavanju referenduma o izlasku iz EU, Parlament je "očigledno očekivao" da je ministrima dozvoljeno da pokrenu Bregzit, rečeno je danas pred Vrhovnim sudom.

Državni tužilac Džeremi Rajt je danas rekao, iznoseći stav Vlade, da bi ona "legalno" iskoristila svoja "osnovna" ovlašćenja pozivanjem na Član 50 Lisabonskog sporazuma EU, kojim se pokreće izlazak neke zemlje iz Unije.

Predsednik suda Dejvid Njuberger otvorio je danas pretres rekaši da su sudije svesne jakih osećanja o britanskom članstvu u EU. On je ukazao da predmet nisu šira politička pitanja, već pravna pitanja, i da je dužnost sudija da ih razmatraju "nepristrasno i da o slučaju odluče u skladu sa zakonom".

Rasprava u Parlamentu bi mogla da odloži proceduru, ali većina poslanika je rekla da neće pokušati da poništi rezultat referenduma.

XS
SM
MD
LG