Dostupni linkovi

Incko: Nema potrebe da poništavam nelegalan referendum


Nema potrebe da se poništava referendum koji je već nelegalan i neustavan: Valentin Incko
Nema potrebe da se poništava referendum koji je već nelegalan i neustavan: Valentin Incko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da je referendum o Danu Republike Srpske bio neustavan od samog početka zbog odstupanja od odluka Ustavnog suda i da nema potrebe da ga poništava.

On je u intervjuu za sarajevski sajt vijesti.ba naveo da su njegovi stavovi "jasno navedeni u izvještaju na tu temu dostavljenom Savetu bezbednosti UN".

"Nije bilo potrebe da intervenišem, budući da je taj predmet bio u proceduri pred Ustavnim sudom. Korištenje mojih ovlašćenja značilo bi da se o jednom pitanju odlučuje dva puta. Mnogo mi je značilo i da podržim dignitet Ustavnog suda i da omogućim toj instituciji da samostalno donosi svoje odluke", rekao je Incko.

Na konstataciju novinara da "pojedini politički zvaničnici iz RS tvrde da je (predsednik RS Milorad) Dodik međunarodnoj zajednici i Kancelariji Visokog predstavnika (OHR) obećao da referendum o Danu RS neće biti pravi referendum, kao i da će provesti samo anketu među građanima i sprovesti Odluku Ustavnog suda BiH" i pitanje da li mu je "Dodik to obećao", Incko je odgovorio da njemu "predsednik Dodik nije ništa obećao".

"Štaviše, nazvao me kriminalcem i lažovom, i sve to, naravno, bez ijednog dokaza. Ako je to bila anketa, onda je to zapravo bila veoma čudna anketa jer se rezultat unapred znao 99.99 osto. Pored toga, svaka domaća agencija bi napravila anketu sa istim rezultatima, ali mnogo jeftinije", rekao je Incko i dodao da "priča o anketi ne pije vodu".

Na pitanje da li su tačni navodi da je "OHR je čekao objavu izveštaja (o rezultatima referenduma) u Službenom glasniku kako bi referendum stavio van snage" i "šta će uraditi ukoliko rezultati referenduma ipak budu objavljeni, kao što to tvrdi Narodna skupština RS", Visoki predstavnik u BiH je odgovorio da "nema potrebe da se poništava referendum koji je već nelegalan i neustavan".

"Pored toga, Ustavni sud je izneo jasan stav o ovom pitanju u tri odvojene odluke, a u poslednjoj je poništio rezultate referenduma. Razmislio bih o korištenju mojih ovlašćenja da se ovim pitanjem nije na vreme pozabavio sud. Politika međunarodne zajednice je nepromenjena - domaće institucije moraju da budu primarno odgovorne za rešavanje neslaganja", kazao je Incko i dodao da "ne treba zaboraviti ni činjenicu da Beograd, kao ni Zagreb, nisu podržali referendum".

Incko je za vijesti.ba rekao i da se nada da je "ovaj referendum otreznio neke glave i da će se sada političari okrenuti bitnim pitanjima koja pogađaju građane".

XS
SM
MD
LG