Dostupni linkovi

OEBS: Sve učestaliji napadi na novinare


Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a
Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a

Napadi na novinare i nekažnjavanje krivičnih dela nad novinarima nastavljaju da utiču na slobodu medija u zemljama članice OEBS, ocenila je danas predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović.

Ona je, predstavljajući svoj polugodišnji izveštaj o slobodi medija Stalnom savetu OEBS, istakla da napadi na novinare, ali i novinarstvo, nastavljaju da eskaliraju, te da bezbednost novinara nastavlja da dominira njenu agendu.

Mijatović je kritikovala što nekažnjavanje ubistava, napada i pretnje protiv novinara i dalje postoje u mnogim delovima regiona OEBS, i da taj trend treba pod hitno preokrenuti.

Od marta ove godine njega kancelarija je, kako je prenela, intervenisala u vezi sa slobodom medija u 35 država članica.

Velika većina intervencija imala je veze sa bezbednošću novinara, uključujući i ubistvo pripadnika medija, fizički napad i oštećenje njihove imovine.

U cilju podrške zemljama članice u praćenju napretka u borbi protiv nekažnjivosti za ubistva novinara Kancelarija OEBS za slobodu medija izradila je spisak ubijenih novinara u regionu koji pokriva ova organizacija, sa osnovnim informacijama o napretku u istrazi, procesuiranju, kao i kažnjavanju odgovornih.

U svom obraćanju Stalnom savetu OEBS Mijatović se osvrnula i na pitanje lažnih vesti, posebno preko socijalnih medija.

Prema njenim rečima, nametanje pravila ili teranje kompanija socijalnih medija na brisanje objava na socijalnim platformama, koje su shvaćene kao laži, nije pravo rešenje.

XS
SM
MD
LG