Dostupni linkovi

Slučaj HVO: Plenković pozdravio odluku Suda BiH


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je pozdravio rješenje Suda Bosne i Hercegovine koji je ukinio pritvor skupini bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uhićenih potkraj listopada pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine počinjene na području Bosanske Posavine.

Pozdravivši takvu odluku Suda BiH na početku sjednice Vlade, premijer je rekao da će hrvatska država, poštujući neovisnost pravosudnih institucija BiH, devetorici hrvatskih državljana pružiti svu potrebnu pomoć.

"Ostajemo na tragu naše politike da ćemo pružiti i konzularnu i pravnu i materijalnu pomoć osumnjičenicima, naravno poštujući neovisnost pravosudnih institucija BiH. I u svim našim naporima tražiti rješenja koja su na crti zaštite hrvatskih interesa i hrvatskih državljana", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na rast hrvatskog gospodarstva kazavši da je rast u trećem tromjesječju ove godinu za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje vrlo dobra vijest te istaknuo da je to najbrži rast u posljednjih osam godina.

"To je vrlo dobro i poticajno i za ukupno ozračje u Hrvatkoj, za optimizam i potvrdu dobroga smjera u kojem zemlja ide i u kojem Vlada nastoji dati svoj doprinos", rekao je.

Očekuje da će Vladine aktivne mjere gospodarske politike, u kontekstu čvrste političke stabilnosti u zemlji, koja je preduvjet svakog gospodarskog rasta, omogućiti da u idućoj godini Hrvatska ostvari planirani rast od 3,2 posto.

XS
SM
MD
LG