Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčka zabrinuta zbog pretnje Turske da će pustiti migrante


Grčke vlasti izrazile su u petak uveče zabrinutost zbog najave Turske da bi mogla da otvori svoje granice izbeglicama i migrantima koji žele u zapadnu Evropu.

"Koristiti izbeglice i migrante za postizanje ciljeva koji nemaju veze s kontrolom priliva izbeglica predstavlja čin agresije", rekao je zamenik grčkog ministra odbrane Dimitris Vicas reagujući na izjavu Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski predsednik zapretio je da će otvoriti granice migrantima koji žele da stignu do Zapadne Evrope, jer je Evropski parlament u četvrtak zatražio zamrzavanje pregovora o pristupanju Turske Evropskoj uniji (EU).

"Zvali ste u pomoć kada je 50.000 migranata nagrnulo na granični prelaz Kapikule (na tursko-bugarskoj granici). Počeli ste da se pitate: 'Šta ćemo da radimo ako Turska otvori granice?'", izjavio je Erdogan u Istanbulu.

"Takva vrsta izjava nas zabrinjava i ostaćemo oprezni", rekao je grčki zvaničnik i dodao da njegova zemlja ne želi povlačenje sporazuma izmedju EU i Turske o rešavanju migranstke krize.

Po njegovim rečima, Grčka će učiniti sve da se nastavi primena sporazuma.

EU i Turska su krajem marta postigle dogovor o vraćanju izbeglica u Tursku, prema kojem su Ankari obaćani finansijska pomoć za izbeglice i ubrzani pregovori o članstvu u Uniji.

XS
SM
MD
LG