Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hadri: 'Pobeda pravde nad političkim kriminalom'


Enver Hadri, predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je u briselskom predgrađu Sen Žil

Teuta Hadri, kćerka Envera Hadrija, obavestila je kosovske medije da je Krivični sud u Briselu za ubistvo albanskog aktiviste sa Kosova, Envera Hadrija, proglasila krivim Božidara Spasića, bivšeg šefa UDB-e za specijalne operacije, i Veselina Vukotića i Andriju Draškovića.

Hadri je saopštila da je izrečena kazna za njegovo ubistvo "velika pobeda pravde nad političkim kriminalom".

Iako je Tužilaštvo tražilo kaznu od 30 godina za svakog od njih, sud je odlučio da se oni kazne doživotnim zatvorom, navodi se u saopštenju.

Teuta Hadri je u ime porodice Hadri dodala da je ovom presudom, Krivični sud Brisela pored organizatora i ubica Envera Hadrija praktično kaznila i srpsku državu,"koja inače već četvrt veka radi sve da se ubistvo Envera Hadrija ne rasvetli i ne goni".

“Nadamo se da će se slična politička ubistva počinjena protiv Albanaca bilo gde drugde temeljno rasvetliti, i da će organizatori i ubice dobiti zasluženu kaznu”, dodaje se u saopštenju.

Enver Hadri, predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je u briselskom predgrađu Sen Žil. U Hadrija je pucano iz automobila u pokretu i pogođen je hicem u glavu.

Belgijski sud je Veselina Vukotića i Andriju Draškovića proglasio krivim kao počinioce ubistva, a nekadašnjeg inspektora jugoslovenske tajne službe Božidara Spasića kao naručioca.

Prema pisanju belgijskih medija, suđenje je sprovedeno u odsustvu, a kazne će biti izrečene naknadno.

XS
SM
MD
LG