Dostupni linkovi

EU: Odlučno protiv propagande


Europska unija odlučila je poduzeti odlučnije korake u borbi protiv online propagande terorističkih organizacija, ali i zemalja poput Rusije kojima je cilj unijeti strah i podijeliti Evropu.

Europoslanici su zato raspravljali u utorak poslijepodne o tome kako osnažiti suradnju među članicama pozivajući na kontramjere kako bi se suprostavilo širenju neistina.

Neprijateljska propaganda protiv EU dolazi u raznim formama i koristi razna sredstva, ovisno o profilu određene članice Unije, ali cilj je uvijek jasan - širiti neistinu, produbljivati sumnje, dijeliti članice, te stvarati jaz između EU i sjevernoameričkih partnera, paralizirati proces odlučivanja, diskreditirati europske institucije i transatlantsko partnerstvo koje ima značajnu ulogu u europskoj sigurnosti.

Ništa manje nije bitno potkopavanje demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavinu zakona. Uz to, takva antipropaganda unosi nesigurnost međju građane, a neprijatelji države i nevladini igrači se predstavljaju mnogo jačim nego što jesu u stvarnosti, stoji između ostaloga u rezoluciji Europskog parlamneta u kojoj se naglašava da i drugi autoritarni režimi u svijetu koriste sličnu strategiju poput ove koje je razvio Kremlj.

U obraćanju parlamentarcima povjerenica za vanjske poslove Federica Mogherini je istaknula kako je “lažna istina” riječ 2016. godine u Oxfordskom riječniku.

"Lažna istina opisuje situaciju gdje objektivne činjenice imaju manji utjecaj na formiranje javnog mijenja od emocija ili osobnog uvjerenja. To je postojalo i ranije, ali posebno je postalo važno u doba interneta.

Lažna istina opisuje situaciju gdje objektivne činjenice imaju manji utjecaj na formiranje javnog mijenja od emocija ili osobnog uvjerenja: Mogherini
Lažna istina opisuje situaciju gdje objektivne činjenice imaju manji utjecaj na formiranje javnog mijenja od emocija ili osobnog uvjerenja: Mogherini

Znamo da kvaliteta informacija nije uvijek ono što je bitno za sadržaj. Društveni mediji nastoje promovirati sadržaje koji potvrđuju stavove korisnika, umjesto da ih potiču na razmišljanje i propitkivanje stavova. Svi znamo koliko je to bitno u političkom kontekstu, uključujući i našu EU” , rekla je Mogherini.

Eruparlamentarci su upozorili da antieuropska propaganda može imati različite forme i uključivati tradicionalne medije, društvene mreže, školske programe, političke stranke, kako one unutar EU, tako iI izvan nje. Zato je nužna strateška komunikacija na različitim nivoima, istče se u rezoluciji. Bitno je držati se činjenica, ali istodobno shvaćati emocije i osobna uvjerenja građana, smatra Mogherini.

"Imamo mnogo pozitivnih priča koje treba ispričati. One o borbi protiv korupcije, o pomirenju i ekonomskom rastu. Budućnost Unije će ovisiti o našoj sposobnosti da ispričamo te priče, objašnjavajući činjenice i oživljavjući vjeru u naš europski projekt", poručila je.

Autorica izvještaja o antipropagandi prema EU, poljska zastupnica Anna Fotyga smatra da EU mora daleko više investirati i u kampanju za borbu protiv radikalizma u Evropi, jer “terorističke grupe, ne samo da žele utjecati na mlade muslimane, već koristeći brojna sredstva privlače ljude raznih generacija i drugih vjera kako bi ih preobratili i radikalizirali.

“Teško je nositi se s time, ali na to smo spremni i potrebna je koordinirana europska akcija”, ističe Fotyga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG