Dostupni linkovi

Zukorlić traži hitnu ostavku Saše Jankovića


Tužilac štiti pravni poredak, a Zaštitnik građana štiti građane, kada su u pravu, pa čak i kada nisu: Zukorlić
Tužilac štiti pravni poredak, a Zaštitnik građana štiti građane, kada su u pravu, pa čak i kada nisu: Zukorlić

Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) traži hitnu i neopozivu ostavku od Zaštitnika građana Saše Jankovića, jer je zloupotrebio svoju funkciju i ugrozio smisao te institucije, izjavio je danas poslanik i lider BDZ Muamer Zukorlić.

On je kazao da je Janković svojom izjavom o “navodnom državnom udaru” izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrebio svoju poziciju i etički i pravno ugrozio smisao institucije Zaštitnika građana.

“Uloga Zaštitnika građana jeste da štiti građane i da uvek bude na njihovoj strani”, rekao je Zukorlić novinarima u parlamentu, dodajući da ombudsman ni na koji način ne sme da bude na strani tužioca.

Tužilac štiti pravni poredak, a Zaštitnik građana štiti građane, kada su u pravu, pa čak i kada nisu, dodao je on.

Kako je rekao, Zaštitnik građana ima pravo da bude politički angažovan, da se kandiduje, pa i za predsednika Republike, ali, kaže, ne može to da čini zloupotrebljavajući funkciju Zaštitnika.

“Zato je neopoziva ostavka jedini lek za ovo sto je učinio ovakvom izjavom”, rekao je Zukorlić.

Kaže da ono što se dešava u Novom Pazaru jeste pokušaj selektivne primene zakona gde se od 20.000 nelegalno sagrađenih objekata izdvaja jedan koji pripada Islamskoj zajednici.

Izjava premijera znači shvatanje sa najviše pozicije vlasti da zakoni imaju za cilj da zaštite mir, stabilnost i opšti poredak, a da selektivna primena zakona predstavlja legalizaciju nepravde, zaključio je Zukorlić.

Ranije danas ombudsman Saša Janković izjavio je da je pokrenut postupak kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) povodom dopisa u kojem se navodi da zbog bezbednosne procene u Novom Pazaru neće pružiti asistenciju za izvršenje sudske presude o uklanjanju nelegalno podignutog objekta i obustavljanju radova koji su u toku.

Janković je novinarima u Beogradu rekao da mu je takav akt MUP-a prezentovala opština Novi Pazar.

Ombudsman je povodom saopštenja koje je potpisala državna sekretarka u MUP-u Jana Ljubičić rekao da ne želi da komentariše takav način, ton i reči koje se koriste.

XS
SM
MD
LG