Dostupni linkovi

Japan i Južna Koreja potpisali sporazum o razmeni informacija o Severnoj Koreji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Japan i Južna Koreja potpisali su danas sporazum o razmeni informacija o Severnoj Koreji, navodeći da je to neophodno zbog opasnosti od balističkih proba Pjongjanga.

"Severna Koreja spremna je da svakog trenutka izvede novu balističku probu i taj sporazum je neophodan da bi se zaštitile susedne zemlje", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Južne Koreje.

U saopštenju se dodaje da će "mogućnost korišćenja obaveštajnih kapaciteta Japana" pojačati bezbednost Južne Koreje.

S druge strane, japansko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je u svom saopštenju da će sporazum sa Seulom omogućiti "bržu razmenu informacija".

Seul i Tokio trenutno razmenjuju informacije o aktivnostima Severne Koreje posredstvom Vašingtona, na osnovu sporazuma zaključenog 2014. godine.

Sporazum sa Japanom nije naišao na jednoglasno odobravanje u Južnoj Koreji, gde vlada sve veći otpor prema bliskim vezama sa Tokijom zbog ponižavanja južnokorejskog stanovništva tokom japanske kolonizacije od 1910. do 1945. godine, za šta se Japan nikada nije zvanično izvinio.

Dve zemlje bile su 2012. godine na korak od potpisivanja sporazuma, ali je vlada u Seulu iznenada odustala od te namere, zbog čega su je japanski mediji optužili za podsticanje antijapanskog raspoloženja.

XS
SM
MD
LG