Dostupni linkovi

Trump ukida Transpacifički trgovinski sporazum


Trump je u jednom govoru je TPP nazvao „najvećom opasnošću do sada“ ne precizirajući zašto
Trump je u jednom govoru je TPP nazvao „najvećom opasnošću do sada“ ne precizirajući zašto

U video poruci objavljenoj u ponedjeljak izabrani predsjednik SAD Donald Trump objavio je šta će mu biti prioriteti u prvih 100 dana vlasti nakon što položi zakletvu 20. januara naredne godine. Kako je rekao, prvog dana će se povući iz Transpacifičkog partnerskog trgovinskog sporazuma (TPP), koji je nazvao "potencijanom katastrofom za SAD".

Veliki trgovinski sporazum TPP postignut je prošle godine i neke potpisnice tek trebada ga ratifikuju, no japanski premijer Šinzo Abe je već poručio da je sporazum bez SAD „beznačajan“.

„Kada je riječ o trgovini izdaću obavještenje o namjeri da se povučem iz Trans-pacifičkog partnerstva, potencijalne katastrofe za našu zemlju. Umjesto toga mi ćemo ispregovarati fer bilateralne trgovinske sporazume koji će ponovo donijeti zapošljavanje i industriju na američke obale", poručio je izabrani predsjednik SAD Donald Trump.

Transpacifički trgovinski sporazum potpisalo je 2015. godine 12 zemalja koje pokrivaju 40 posto ukupne svjetske ekonomije. Među nima SAD, Japan, Malezija, Australija, Novi Zeland, Kanada i Meksiko, a cilj je produbljavanje ekonomskih veza, podsticanje rasta privreda uključujući i smanjenje carina. Takođe, podrazumijeva i mjere podsticanja zapošljavanja i poboljšavanja ekoloških standarda, zaštitu intelektulnog vlasništva te druge legalne mjere zašte.

Kritičari TPP pak kažu da je ispregovaran u tajnosti i da favorizuje velike korporacije.

Zašto konkretno izabrani predsjednik SAD Donald Trump ne želi TPP nije najjasnije, ali je u predizbornoj kampanji koristio, kako navode agencije, veoma šarolik jezik da bi ga omalovažio.

Tome u prilog govori sljedeća izjava:

„Još jedna katastrofa koja nam je učinjena, nametnuta je za posebne interese onih koji žele da siluju našu zemlju, i samo će nastaviti da siluju našu zemlju", govorio je Trump.

U drugom govoru je TPP nazvao „najvećom opasnošću do sada“ nikad ne precizirajući zašto, osim da želi da „povrati kontrolu“ nad američkom ekonomijom.

Odmah nakon Trumpovog video obraćanja uslijedile su reakcije šefova vlada ostalih zemlja potpisnica.

TPP će bez SAD biti „beznačajan“: Šinzo Abe
TPP će bez SAD biti „beznačajan“: Šinzo Abe

Najprecizniji je bio japanski premijer Šinzo Abe koji je poručio da će TPP bez SAD biti „beznačajan“. Australijski premijer, Malcom Turnbull pak kaže da oni imaju snažnu podršku ostalih 11 potpisinica i da će on nastaviti da insistira da TPP svi ratifikuju da bi stupio na snagu, poručujući da će Trump i njegov novi Kongres morati do donose odluke u interesu SAD.

Premijer Novog Zelanda, John Key pak je poručio da:

„SAD nijesu izlovano ostrvo. Oni ne mogu samo sjediti tamo i poručiti da neće da trguju sa ostatkom svijeta.U jednom trenutku će morati to da razmotre" poručio je on.

Ekonomista Harumi Tagući rekao je da će kolaps TPP stvoriti prazninu u Aziji i da ima puno govora o tome da bi Kina mogla uskočiti da popuni tu prazninu.

U video poruci kojom je najavio svojih prvih 100 dana prioriteta izabrani predsjednik SAD Donald Trump je obećao da će redukovati „restrikcije koje štete zapošljavanju“ i zaustaviti zloupotrebe viznog režima.

Ovoga puta nije pomenuo ukidanje zdravstvenog osiguranja poznatog kao Obamacare kao ni gradnju zida na granici sa Meksikom. Trump je takođe poručio:

„Naš tranzicioni tim radi veoma glatko, efikasno i efektno. Istinski sjajni i talentovani mušakarci i žene, prave patriote, su nam stigle i mnogi od njih će uskoro biti dio naše vlade, pomažući nam da Ameriku ponovo učinimo velikom“

I dok se, kako javljaju američki mediji, u Trumpovom tornju u New Yorku trenutno događa konkurs za predsjedničke „šegrte“, što je aluzuja na nekadašnji poularni Trumpov reality show „The Apprentice“ neka od ključnih imenovanja su već izazvala brojne kontroverze.

Senator iz Alabame, Jeff Sessions, koji je 1986. odbijen za poziciju federalnog sudije zbog pritužbi da je rasista, biće Glavni tužilac SAD. A vijest da je za Trumpovog strateškog saveznika imenovan Steve Bannon, optuživan za antisemitizam, rasizam i promociju bijele supremacije, pozdravio je bivši lider Kju Kluks Klana, David Duke.

Trumpov savjetnik za imigraciju, Kris Kobach nehotice je fotografisan na sastanku sa njim kako drži dokument koji sadrži tvrdolinijaške prijedloge. Među njima je ponovno uvođenje registracije ljudi koji dolaze uglavnom iz muslimanskih zemlja, što je nakratko bilo uvedeno nakon 11. septembra da bi potom bilo ukinuto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG