Dostupni linkovi

Britanska vlada razmatra posjetu Trumpa Londonu


Ilustracija
Ilustracija

Britanska Vlada razamtra da li da uputi poziv za državnu posjetu izabranom predsjedniku SAD, Donaldu Trumpu, saopštio je Donwning Street 10, navodi BBC.

Republikanac koji je pobijedio Hillary Clinton na izborima 8. novembra, treba da preuzme Bijelu kuću 20. januara.

Ranije ove godine, britanski parlament je razmatrao mogućnost da se Donaldu Trumpu zabrani ulazak u Veliku Britaniju.

No nova britanska Vlada, predvođena Theresom May, naglašava važnost održavanja "specijalnih odnosa" između dvije zemlje.

Portparolka premijerke May je izjavila:

"Pozivniica za državnu posjetu je u razamtranju nakon izbora novog američkog predsjednika. Jedno od pitanja koje se razmatra je držvana posjeta u 2017."

Državne posjete su zvanične u Ujedinjenom kraljevstvu za šefove država. Godišnje se upriliče obično dvije posjete na osnovu prijedloga Ministarstva vanjskih poslova.

Domaćin tokom ovakvih zvaničnih posjeta je kraljica, a posjetioci obično borave ili u Bekingemskoj palati ili u dvorcu Vindzor.

Posjete obično počinju sa ceremonijalnom dobrodošlicom kraljice i drugih visokih članova kraljevske porodice, a potom državnim banketom koji se održava u čast gosta.

Trumpov prethodnik, aktuelni predsjednik Barack Obama, dva puta je boravio u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji. Posljedni put u aprilu ove godine, a prije toga mu je ista čast priređena 2011.

XS
SM
MD
LG