Dostupni linkovi

Turska pozvala NATO da odbije zahtjeve za azil turskih oficira


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Istanbulu, gdje se održava 62. Skupština Alijanse 21. novembra 2016.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Istanbulu, gdje se održava 62. Skupština Alijanse 21. novembra 2016.

Turska je u ponedjeljak pozvala NATO da odbije zahtjeve za azil turskih oficira koji služe u tom savezu, a koji su povezani sa, kako navodi, terorističkom organizacijom muslimanskog sveštenika Fethullaha Gulena (FETO).

Izvor u turskom Ministarstvu odbrane, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je agenciji Anadolija da je taj zahtjev upućen na sastanku ministra odbrane Fikrija Isika sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Istanbulu, gdje se održava sjednica Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantske alijanse.

"Bilo bi neprihvatljivo za Tursku ako bi NATO dao azil njenim podoficirima povezanim s FETO-om koji rade u savezu. Osjetljivost Turske po tom pitanju bi trebalo da bude jasno razumljiva", rekao je Isik, prema riječima izvora.

Stoltenberg je rekao da stoji uz Tursku i da je razumio ozbiljnost pitanja prilikom posjete turskom parlamentu prošlog mjeseca, kazao je izvor.

Mediji su ranije pisali da su turski oficiri u NATO tražili azil u savezničkim zemljama posle pokušaja državnog udara 15. jula, prenosi Anadolija.

Ankara optužuje Gulena, koji živi u SAD, da je organizovao puč, što on negira. Turska ga takođe optužuje da pokušava da svrgne vlast inflitriranjem u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe.

Turske vlasti su poslije neuspješnog puča otpustile i ili uhapsile na desetine hiljada zaposlenih u državnih službama, uključujući vojnih lica, policajce, profesore, sudije, akademike i dr.

XS
SM
MD
LG