Dostupni linkovi

Sutkinja Fazlagić traži pravnu zaštitu u EU, 'nije u bjekstvu ali se ne vraća u BiH'


Sutkinja Lejla Fazlagić ne namjerava se odazvati bh. pravosuđu koje je za njom raspisalo potjernicu zbog sumnje da je počinila više krivičnih djela.

Ovo je za Klix.ba potvrdio njen advokat u Hrvatskoj Milko Križanović.

Križanović je Tužilaštvu KS u ime Lejle Fazlagić poslao i opširno pismo u kojem je pojasnio da se njegova branjenica ne namjerava odazvati pozivu bh. pravosuđa te da smatra kako je proces protiv nje montiran.

Križanović pojašnjava da je Lejla Fazlagić konsternirana ovakvim postupanjem tužilaštva prema njoj. On dodaje da je Fazlagić Sarajevo napustila kako bi se posvetila liječenju maloljetne kćerke u Hrvatskoj te da je o tome uredno obavijestila sve organe, uključujući i Općinski sud u kojem je radila.

Križanović je potvrdio da Fazlagić ima hrvatsko državljanstvo, kao i nekretnine u Hrvatskoj te da se ne namjerava vraćati u BiH.

"Odbacujemo sve insinuacije da je ona u bijegu. Ona sarađuje sa tijelima krivičnog gonjenja u Hrvatskoj, odnosno sa USKOK-om koji postupa po zahtjevima za međunarodnu pomoć, koji su došli iz BiH", kaže Križanović koji pojašnjava da je USKOK već istražio nekretnine Lejle Fazlagić te da nije našao ništa sporno.

Advokat sutkinje Fazlagić odbacuje sve optužbe koje joj se stavljaju na teret, a u BiH se ne misli vraćati jer vjeruje da ne bi imala fer suđenje.

Križanović dodaje da je Tužilaštvo KS svojim postupcima nju unaprijed osudilo, kao i da je u javnosti već formirana slika o sutkinji Fazlagić kao osobi koja je zaista počinila krivična djela koja joj se stavljaju na teret iako joj nije suđeno.

"Vrlo je opasno da se ona vrati u BiH, konkretno u Sarajevo. Prema njoj je napravljen medijski linč, a Tužilaštvo KS je svojim izjavama usijalo javnost tako da nisu sud ni javnost nemaju pravu sliku stvari", pojašnjava Križanović.

Fazlagić će kao državljanka Hrvatske tražiti da se ispitaju sva postupanja, pri čemu njen advokat tvrdi da imaju dokaze o nezakonitom postupanju Tužilaštva KS.

"Kao državljanka EU ona će tražiti zaštitu i Evropskog suda za ljudska prava zbog takvog nezakonitog postupanja prema noj", zaključuje Križanović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je raspisivanje potjernice za Fazlagić zbog sumnje da je učestvovala u organiziranoj kriminalnoj grupi zajedno s ukupno 19 uhapšenih u akciji "Pravda", a Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je ovaj zahtjev.

Tužilaštvo KS je za Fazlagić zatražilo raspisivanje potjernice 13. novembra, jer se osumnjičena nalazi u bjekstvu, a prema dostupnim informacijama, ona već duže vrijeme živi u Rijeci.

XS
SM
MD
LG