Dostupni linkovi

Predizborna kampanja u Makedoniji ili ocrnjivanje političkog protivnika


Plakati političkih stranaka u Skoplju, 2014.
Plakati političkih stranaka u Skoplju, 2014.

Dvadesetak dana pre vanrednih parlamentarnih izbora počela je kampanja za koju mnogi smatraju da će biti teška i ružna. Za 120 do 123 mesta u makedonskom Sobranju, u zavisnosti od toga koliko će poslanika izabrati dijaspora, bitku će voditi desetak koalicija i partija, a glavni favoriti, prema svim očekivanjima, su koalicije predvođene od vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM).

Analitičari očekuju da će se kampanja fokusirati na ocrnjivanju političkog protivnika, a manje na obećanjima građanima.

"Imajući u obzir da su i dosadašnji izbori obilovali crnom kampanjom, a da pritom nije bilo nekih većih afera, sigurno je da će i na ovim izborima preovladavati takav tip kampanje", ističe Mitko Gadžovski, politikolog.

I analitičar Alajdin Demiri smatra da će na ovim izborima na sceni izbiti, uslovno receno, "političko podzemlje", pa će građani moći videti mnoga ocrnjavanja političkih rivala.

"Prošlost je crna pa će svi pokusati da igraju na tom terenu", ističe on.

Demiri, analizirajući suočavanja lidera najvećih partija VMRO DPMNE, SDSM, Demokratske unije za integracije i Demokratske partije Albanaca Nikole Gruevskog, Zorana Zaeva, Alija Ahmetija i Menduha Tačija, naglašava da se za svakog od njih može napraviti negativna kampanja.

"To znači da su svi lideri, na jedan ili na drugi način, optuženi. Sa jedne strane se priča o Zaevu i njegovoj aboliciji, a sa druge strane je Gruevski i njegove afere iz prisluškivanih razgovora. Kod Ahmetija se priča o njegovom šurovanju i sudskom procesu u slučaju Mađar Telekom u SAD-u, a o Tačiju se može pričati kao o saradniku bivšeg direktora Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje Saše Mijalkova", naglašava Alajdin Demiri.

Inače, vladajuća koalicija kampanju počinje tradicionalno mitingom u Ohridu, a opozicija će u Prilepu imati prvi nastup u svom izbornom karavanu.

Predizborno agitovanje će trajati do ponoći 9. decembra, a posle izborne tišine u subotu, izbori se održavaju u nedelju, 11. decembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG