Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Državna bezbjednost u Makedoniji nezakonito prisluškivala


Fatime Fetai, makedonska specijalna tužiteljka
Fatime Fetai, makedonska specijalna tužiteljka

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore saopštilo je petak da je Uprava za bezbjednost i kontraobavještajne poslove (UBK) od 2008. do kraja 2015. godine nezakonito prisluškivala više hiljada građana Makedonije.

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za medije da je u tom periodu više od tri sistema za prisluškivanje nezakonito prisluškivalo najmanje 5.827 "targetiranih" telefonskih brojeva, među kojima i brojeve političara, novinara i biznismena.

"Nezakonito praćenje komunikacija nastavljeno je i posle otvaranja afere o prisluškivanju početkom 2015. godine", rekla je Fetai.

Ona je dodala da to tužilaštvo ima izjave i materijalne dokaze da je Državna bezbjednost nezakonito prisluškivala, kao i da broj prisluškivanih brojeva nije konačan.

Prema navodima Tužilaštva, ako se uzme u obzir broj "targetiranih" telefonskih brojeva, dobije se više od 20.000 nelegalnih prisluškivanja.

"Imamo dokaze za to ko je i kako prisluškivao, a sada istražujemo motive", navela je Fetai.

U istrazi Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, nazvanoj "Target", osumnjičeno je 10 osoba koje su radile i sada rade u UBK, među kojima su i osobe na rukovodećim položajima.

"Prvoosumnjičeni, koji je bio na rukovodećoj poziciji u UBK, davao je naredbe za praćenje političara, biznismena i novinara, dok je drugoosumnjičeni u koordinaciji sa prvoosumnjčenim organizovao proces prisluškivanja", rekla je Fetai.

Na čelu UBK Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije od 2008. do maja 2015. bio je Sašo Mijalkov, visoki funcioner vladajuće stranke VMRO DPMNE i rođak bivšeg premijera i lidera te stranke Nikole Gruevskog.

Među osobama koje su, kako je rekla Fetai, bili "mete" za praćenje,nalazili su se lideri političkih stranaka, opozicione SDSM Zoran Zaev, albanskih DUI i DPA Ali Ahmeti i Menduh Tači i visoki funcioneri vladajuće stranke, bivša ministarica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i bivši ministar za saobraćaj i veze Mile Janakieski.

Fetai je dodala da, po podacima koje je Specijalno tužilaštvo dobilo od jednog operatera, bivši premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, nije bio praćen.

Prema riječima tužiteljke, nezakonito praćenje komunikacija u UBK "zabilježila je osoba zaposlena u toj službi, koja je transkripte i dio prisluškivanih razgovora preko druge i treće osobe dostavila lideru jedne političke stranke", odnosno predsjedniku opozicione SDSM Zoranu Zaevu.

Lider najveće opozicione stranke u Makedoniji dio razgovora objavio je početkom 2015. godine, nazivajući ih "političkim bombama".

XS
SM
MD
LG