Dostupni linkovi

Turski oficiri nakon neuspješnog puča "traže NATO azil"


Jens Stoltenberg, prvi čovjek NATO-a
Jens Stoltenberg, prvi čovjek NATO-a

Jedan broj turskih oficira koji rade u NATO-u tražili su azil, nakon neuspješnog pokušaja puča u toj zemlji u julu, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stolteneberg.

Stolteneberg je rekao da su zahtijevali azil u zemljama u kojima su bili na dužnosti, ali nije naveo imena, brojeve i razloge zahtjeva.

Zemlje o kojima je riječ će zahtjeve individualno razmotriti, navodi BBC.

Turska je otpustila, suspendovala ili pritvorila i uhapsila na desetine hiljada ljudi nakon neuspješnog pokušaja puča u julu.

Mnogi od njih su pripadnici vojske, kao i nastavnici, policajci, sudije i novinari, profesori, akademici.

Mete turske vlade bili su oni koji se sumnjiče da su imali veze sa, kako tvrdi Anakra "mastermindom puča", vjerskim učiteljem u egzilu u SAD Fethullahom Gulenom.

Gulen koji živi u Pensilvaniji u SAD, demantovao je bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča 15. jula.

Stoltenberg je u petak rekao da "neki turski oficiri koji rade u NATO komandnoj strukturi.... traže azil u zemljama u kojima su na dužnosti".

Njemački su mediji objavili da jedan broj turskih oficira tražili azil u Njemačkoj.

Takođe danas izvještač UN za slobodu izdražavanja David Kaye, upozorio je na "sumornu" klimu u Turskoj nakon neupsješnog pokušaja puča.

Kaye kaže: "Zaključi su rekao bih veoma sumorni i reflektuju duboki osjećaj restrikcije na slobodu izražavanja i mišljenja širom zemlje".

XS
SM
MD
LG