Dostupni linkovi

Bombaši samoubice napali nigerijski grad, 6 žrtava


Borci, Boko Haram ilustracija
Borci, Boko Haram ilustracija

U napadu bombaša samoubica na kontrolni punkt i autobusku stanicu u petak u sjeverositočnom nigerijskom gradu Majduguriju, poginula su dva pripadnika civilne odbrane i četiri napadača, saopštila je policija.

Ovo je peti napad za tri sedmice u ovom gradu gdje je nastala nigerijska ekstremistička islamistička grupa Boko Haram.

U prvom incidentu oko 4.00 sata ujutro, dvije žene i muškarac trčali su ka kontrolnom punktu naspram zgrade Visokog saveznog suda i policija ih je pozvala da stanu, rekao je komesar policije Demijan Čukvu.

Jedna žena je tada aktivirala eksploziv na sebi i ubila sebe i muškarca saučesnika, dok se druga, koja je ubrzo uhapšena, ispituje, rekao je on.

Još dva bombaša samoubice su se, oko osam sati, digla u vazduh, na autobuskoj i taksi stanici u predgrađu Majdugurija, kada su poginuli, kao i dvojica pripadnika civilne zaštite, koji se bore protiv Boko Harama zajedno sa snagama sigurnosti, rekao je komesar policije.

Boko Haram je nedavno pojačao napade posle višemjesečnog zatišja u sedmogodišnjoj pobuni u kojoj je poginulo više od 20.000 ljudi.

Snage sigurnosti uspjele su da spriječe većinu napada. Nigerijska vojska je ove godine protjerala ekstremističke pobunjenike iz većine gradova na sjeveroistoku zemlje. Međutim, oni sada bježe na jug u centralno-istočnu nigerijsku državu Taraba, rekao je lokalni direktor nigerijske obavještajne agencije Šehu Saulava.

Pobuna se proširila i izvan nigerijskih granica, i zbog nje je oko 2,6 miliona ljudi, uglavnom farmera, bilo primorano da napusti svoje domove što je izazvalo veliku humanitarnu krizu.

Ujedinjene nacije procenjuju da glad prijeti za 14 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG