Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Meksiko pokreće program za zaštitu migranata u SAD


Američko-meksička granica

Vlada Meksika saopštila je danas da namerava da pokrene program kojim bi imigrante meksičkog porekla u SAD zaštitila od bilo kakve zloupotrebe, budući da je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp "obećavao" tokom kampanje da će deportovati milione ljudi, prenosi AFP.

Ministarstvo spoljnih poslova nabrojalo je 11 akcija koje bi trebalo da preduzmu meksička ambasada i 50 konzulata u SAD, kako bi migranti poreklom iz Meksika izbegli da budu "žrtve zloupotrebe".

"Jedan od koraka je da se zajednica pozove da izbegava bilo koju konfliktnu situaciju i ne preduzima ništa što može uzrokovati administrativne ili krivične sankcije", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Vlada Meksika aktiviraće i besplatne telefonske linije, koje će biti dostupne 24 sata dnevno, kako bi se razjasnile sve sumnje o imigracionim merama ili prijavljenim incidentima.

Tramp je u intervjuu za televiziju CBS izjavio da će oko tri miliona imigranata, koji imaju kriminalni dosije, biti deportovani ili zatvoreni.

Procenjuje se da SAD imaju 11 do 12 miliona migranata koji borave na njenoj teritoriji bez potrebnih dokumenata, a većina njih su Meksikanci.

Tramp je prošle godine razbesneo Meksikance nazivajući migrante iz te zemlje "silovateljima" i "korisnicima narkotika", kada je započeo kampanju prošle godine.

XS
SM
MD
LG